Redactor: Ina Guțu

Marea Britanie a introdus, de la începutul acestei luni, vaccinul împotriva infecției cu rotavirus în Programul Național de Imunizări. Autoritățile medicale de la Londra au luat această decizie drept urmare a recomandărilor comisiilor internaționale de sănătate, alăturându-se astfel altor 45 de țări.  Marea Britanie se aliniază și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, iar toți copiii între 6 și 24 de săptămâni vor beneficia gratuit de vaccinare împotriva infecției cu rotavirus, scrie sanatateatv.ro. Infecția cu rotavirus reprezintă cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari și copii mici.

Decizia respectivă va scuti Serviciul Național de Sănătate de costuri anuale de spitalizare de 14,2 milioane de lire sterline, mai scrie sursa citată.

Încă din 2009, Organizația Mondială a Sănătății recomandă introducerea vaccinării anti-rotavirus în Programele Naționale de Imunizare în toate țările, pentru a proteja copiii de această afecțiune.

Astfel în Belgia, la doar doi ani de la începerea vaccinării, se înregistrează cu 80% mai puține cazuri de rotavirus la copiii sub 1 an.

Statisticile OMS arată că, la nivel mondial, 36% din internările cu boli diareice la copiii de până în 5 ani sunt cauzate de infecția cu rotavirus. Totodată infecțiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30% din decesele copiilor.

Printre ţările care au introdus în schema naţională de imunizare şi vaccinul anti-rotavirus se mai numără Austria, Brazilia, Australia, SUA, Botswana, Africa de Sud, Maroc sau Mexic.

 

Articole relaționate:

Oficial de astăzi, de facto – în septembrie. Vaccinul împotriva pneumoniei și meningitei va ajunge în țară cu întârziere 

Alexandra Yuster: „Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău” 

În ultimii 6 ani, vaccinurile antigripale au prevenit în SUA aproximativ 13,6 milioane de îmbolnăviri

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1