Autor: Irina Papuc

Mihai Moldovanu, șeful Direcției sănătate de la Primărie, vrea o strategie de dezvoltare a sistemului de sănătate diferită de cea a Ministerului Sănătății și care să fie aplicată doar pentru instituțiile medicale din Municipiu. Proaspătul funcționar învestit la Primărie spune că și-a consolidat deja echipa și va începe munca la noua strategie chiar de astăzi. Divizarea conceptelor privind reforma în domeniul sănătății are loc după ce ar fi așteptat în zadar propuneri de colaborare de la Ministerul Sănătății, afirmă Moldovanu.

Intenția de a elabora un document de strategie a fost discutată astăzi la ședința Primăriei. Șeful Direcției Sănătate a mențioant că edificiile medicale din Chişinău sunt în stare nesatisfăcătoare, chiar deplorabilă, iar utilajele au un grad înalt de uzură. În această ordine de idei, noua strategie va conține soluții pentru cele mai stringente probleme.

„Avem în municipiu 17 instituții medicale, iar multe dintre ele sunt în stare deplorabilă. Ne vom axa și pe infrastructura spitalelor, iar aici ne vor veni în ajutor partenerii privați, care activează cu succes de mai mulți ani. Planificăm să deschidem centre ale medicilor de familie acolo unde lipsesc, spre exemplu, în sectorul Ciocana sau în localitatea Dumbrava”, a declarat Moldovanu pentru SănătateINFO. El nu exclude faptul că strategia va conține și reorganizarea mai multor instituții medicale ceea ce ar presupune și unificarea managmentului acestora.

Șeful de la sănătate afirmă că nu și-a dorit să meargă contra Ministerului Sănătății și că nu ar fi bine să se axeze pe strategii diferite, dar că a lansat o propunere de colaborare care s-a lăsat așteptată. Astfel Municipiul va da tonul reformelor. „Urmează să ne axăm mai mult pe cifre, dovezi și comunicare. În acest context strategia pe care o pregătim va fi diferită de cea a ministrului Usatîi. Nu vom impune nimic nimănui, vom comunica și vom fi consecvenți în declarații”, a mai adăugat el.

Strategia de reformare a sistemului municipal de sănătate pentru anii 2013-2018 urmează să fie gata și să fie prezentată spre adoptare Consiliului Municipal până în luna octombrie. „Comisia, din care fac parte 15 membri se va întruni astăzi pentru a stabili prioritățile. Totodată, suntem în așteptarea unor studii de fezabilitate. Ulterior, în baza cifrelor, vom stabili ce urmează să facem”, a precizat Moldovanu. Din echipa condusă de acesta mai fac parte profesorul universitar Constantin Iațco, ex-viceministrul Sănătății Boris Golovin, Victor Savin, directorul Spitalului Clinic municipal Nr. 1, Mihai Ciocanu, directorul Dezvoltare și proiecte strategice de la spitalul privat Medpark, Vasile Parasca, directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății și membri a sindicatului de ramură.

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a salutat iniţiativa de reformare a sistemului de sănătate, precizând că modelul propus de Ministerul Sănătăţii are o serie de carenţe.

“Modelul propus de Minister este contestat de multe ori. Acel model are o serie de carenţe. Sunt de acord că trebuie să venim şi noi cu un concept pentru a avea o confruntare pozitivă” a subliniat edilul.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a refuzat să ofere comentarii pe marginea acestui subiect.