Olesea Cozmic, farmacist
Mulți părinți cred că știu totul despre bolile copiilor, care sunt simptomele acestora, ce medicamente să le dea și în ce proporții. Ei bine, abordarea părinților nu este tocmai corectă, prin urmare administrarea medicamentelor după ureche este foarte periculoasă pentru sănătate micuților. Mai ales când e vorba despre antibiotice. Este important să știi când și cum să le administrezi, cu ce ai voie să le combini și cu ce anume. Special pentru dumneavoastră lansăm o serie de articole despre medicamente și suplimente alimentare, administrare, acțiuni, reacții adverse, contraindicații. Astăzi vorbim despre antibiotice – cum să le administrăm corect.
Să le luăm pe rând:
1. Când trebuie administrate antibioticele?
Este o regulă comună pentru toţi - cu 20-30 de minute înainte să iei masa ori peste o oră și jumătate după ce ați mâncat. Există şi excepţii, care pot fi găsite în instrucţiunea medicamentului. Vă puteți abate de la regula generală doar atunci când trebuie să le combinaţi cu alte medicamente. Este mai bine să schimbați ora de administrare a acestuia.
2. Cum le administrați?
Le administrați doar cu apă!
Nu trebuie să consumi antibioticele cu lapte, chefir, cafea, ceai, sucuri din fructe şi legume - se formează combinaţii insolubile și astfel tratamentul devine ineficient.
Adesea, în timpul tratamentelor copiilor, părinţii amestecă preparatele medicale cu diverse sucuri sau apă și fructe, fapt care de cele mai multe ori reduce drastic acțiunea medicamentului. Este vorba în primul rând de ampicilină, amoxicilină, eritromicină, tetraciclină.
Trebuie să respectați strict pauza dintre administrarea antibioticelor - de 6, 8 sau 12 ore. De exemplu, dacă administrarea antibioticelor este prescrisă de 3 ori pe zi, atunci împărţim 24 la 3 şi luăm antibioticul la orele 6:00, 14:00 şi 22:00. De ce? – pentru că acţiunea antibioticului durează 6 ore. Dacă întârziem cu administrarea lui, atunci bacteriile din organism se înmulțesc şi prind la puteri și devin mai rezistente la medicament. De aceea, trebuie păstrată constant concentraţia de antibiotice pentru a nimici bacteriile, din cauza cărora vi s-a prescris acest preparat, dar fără să creați o dependenţă.
Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.