Galina Scerbacova, medic neonatolog

Febra la copii este întotdeauna un semnal de alarmă pentru părinți. Fiind un simptom atât de comun pentru numeroase boli, febra creează de cele mai multe ori panică și determină părinții să facă o mulțime de lucruri, unele chiar inutile. Ce trebuie să știm despre febră și cum e bine să acționăm, ne spune Galina Scerbacova, medic neonatolog.

1. Ce este febra și de ce apare la copii?

Este important să cunoaștem ce reprezintă febra și cum se manifestă, deoarece practica demonstrează că încă se mai pun întrebări greșite și se oferă sfaturi greșite. E valabil atât pentru medici, cât și pentru părinți.

Așadar, temperatura 37°C nu este valoarea standard normală pentru toți copii și nu tot ce este mai sus de 37°C reprezintă febră. Valoarea de 37°C este o medie statistică și reprezintă, de fapt, un reper pentru „normalul” temperaturii. Totuși, în calitate de părinți e important să știți care este temperatura normală a copilului dumneavoastră. Valorile acceptate ca temperatură normală a corpului sunt următoarele:

  • Temperatura rectală: 36,6°C - 38°C;
  • Temperatura orală: 35,5°C – 37,5°C;
  • Temperatura axilară (la subraț): 34,7°C-37,3°C;
  • Temperatura la nivelul urechii: 35,8°C-38°C.

Deci, copilul dumneavoastră va avea febră, dacă temperatura corpului va fi mai mare decât valorile prezentate mai sus.

Febra se întâlnește de cele mai deseori în cazurile când copilul a luat o infecție, de exemplu virală. Există și cauze ne-infecțioase, precum erupția dinților, reacție postvaccinală sau alte motive, chiar din cele mai banale – insolația sau înfofolirea copilului. În asemenea condiții, ca o reacție de răspuns, „termostatul” organismului ridică temperatura corpului peste nivelul normal și trimite semnale organismului să mențină această temperatură până nu este înlăturată cauza. Totodată, trebuie să știți că acest termostat care controlează temperatura corpului nu e complet dezvoltat în cazul copiilor, ceea ce înseamnă că temperatura unui copil poate urca și coborî, mai ales că cei mici sunt adesea sensibili la temperatura mediului ambiant.

Deci, febra este parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva virușilor și bacteriilor. Corpul produce căldură în exces, astfel încât organismele străine, care au nimerit în corpul copilului, să nu poată supraviețui.  Așadar, febra ajută să luptăm împotriva bolilor, fiind, de cele mai multe ori, un simptom bun.

2. Ce înseamnă febra pentru organismul copilului?

Febra poate fi deseori primul semn că bebelușul dumneavoastră nu este sănătos, dar aceasta nicidecum nu înseamnă că febra este un dușman al copilului. Când au febră, bebelușii pot fi agitați și ușor iritați sau dimpotrivă, prea tăcuți, letargici, plâng mai mult, respiră mai repede sau își pierd pofta de mâncare pentru o perioada mai mare de timp. Unii copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 6 ani, când au febră înaltă, pot face convulsii febrile, însă acest lucru se întâmplă rar și nu trebuie să avem ca standard reducerea temperaturii copilului cât mai repede.

În pediatrie există o regulă - cu cât mai mic este copilul, cu atât mai mult trebuie să atragem atenția la creșterea temperaturii lui. Nou-născuții și copiii sugari au capacități scăzute la mărirea temperaturii corporale, și prin urmare, apariția febrei la aceștia poate fi semnul unei boli mai grave. Febra poate fi unicul semn al bolii. Spre exemplu, simptomele osteomielitei apar după 24 de ore de la febră, rujeola, scarlatina, rubeola, în primele 24 de ore, prezintă numai febră, pneumonia începe cu febră, care  apare cu 6-19 ore mai înainte de tuse și cu 24-48 ore înainte de raluripulmonare.

3. Cum măsurăm temperatura și care este termometrul ideal pentru copil?

Felul în care trebuie măsurată temperatura trebuie să o cunoască fiecare, nu doar specialiștii.

Termometrele orale nu sunt recomandate până după vârsta de 4 ani, cele pentru ureche nu sunt indicate pentru nou-născuți sau copii mai mici de 2 ani, iar termometrele tip bandă pentru frunte nu sunt sigure în funcționare. În aceste condiții, cele mai bune instrumente pentru măsurarea temperaturii sunt termometrul digital și, clasicul, termometru cu mercur.

În continuare, sunt două metode de a lua în mod corect temperatura: rectal sau axial (sub braț). Cea mai fidelă și precisă măsurătoare este cea rectală, dar care nu este o metodă pe placul copiilor sau părinților. De asemenea,  în cazul nou-născuților, măsurarea rectală a temperaturii cu termometrul de sticlă prezintă o serie de pericole cum ar fi străpungerea intestinului, spargerea termometrului, stimularea defecării, apariția bradicardiei urmare a stimulării vagale. Așa că standardul clasic rămâne prima opțiune.

4. Când febra la copil prezintă motive de îngrijorare sau semnalează o problemă gravă?

În principiu, orice creștere a temperaturii copilului trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a nu scăpa vreo problemă gravă de sănătate. Însă, există situații când trebuie să vă adresați la medic imediat, și anume când vârsta copilului este mai mică de 3 luni, iar febra mai mare de 40°C, pielea copilului devine palidă, cianotică – piele marmorată, mâinile și picioarele devin reci, chiar dacă bebelușul are febră, etc. Motive de îngrijorare vor fi și în cazul copiilor din grupul de risc (patologia sistemului nervos central, cardiovascular, etc.).

5. Ce facem când copilul are febră?

Desigur, că atunci când copilul are febră, primul lucru la care ne gândim este cum să-l scăpăm de ea. Trebuie mai întâi să analizăm cauzele. O greșeală pecare părinții o comit frecvent este că se grăbesc să scadă febra copilului, chiar dacă eanu e înaltă, iar bebelușul nu dă semne de disconfort. În majoritatea cazurilor, febra trebuie tratată doar dacă îi provoacă disconfort copilului. De multe ori, febra poate trece fără niciun tratament special. De aceea, cei mai mulți doctori nu recomandă niciun medicament pentru combaterea febrei mai mici de 38,5°C la copiii de peste 6 luni.

Un copil cu febră trebuie să consume cât mai multe lichide.

Dacă febra îi provoacă, totuși, un disconfort  se recomandă dezbrăcarea copilului, aplicarea compreselor la temperatura camerei,  frecționarea pielii cu apă, temperatura apei fiind de 30°C-32°C. Nu se recomandă folosirea diferitor soluții pe bază de alcool pentru frecții la copii.

Se recomandă administrarea medicamentelor antipiretice copiilor de până la 3 luni, care au febra mai mare de 38°C. De asemenea, copiilor mai mari de 3 luni, cu febra mai mare de 39°C și celor din grupul de risc - cu febra mai mare de 38°C. Medicamentele reduc febra, dar, totodată, scad și producția de anticorpi, prelungind durata de însănătoșire. Este important să țineți minte că medicamentele pot avea și efecte secundare. Deci, ele trebuie folosite doar atunci când e nevoie de ele și doar la recomandarea medicului.

 6. Când trebuie să ne adresăm la medic și să dam copilului medicamente?

 Părinții nu trebuie să intre în panică în momentul în care apare febra la copil. Însă, orice creștere a temperaturii trebuie să fie un motiv în plus să consultați medicul, și mai ales dacă:

  • copilul are sub 3 luni;
  • febra depășește 39°C, indiferent de vârsta copilului;
  • febra durează mai mult de 2-3 zile;
  • febra e însoțită de înrăutățirea stării generale de sănătate, plâns neobișnuit, diaree, vomă, gât înțepenit, iritații pe piele, respirație îngreunată, convulsii, buzele se învinețesc, copilul pierde apetitului, nu poate înghiți mâncarea, etc.

Medicamentele sunt administrate doar la indicația medicului și în dozele calculate de acesta. Spre exemplu, în caz de febră în otite, pneumonie sau alte infecții bacteriene, administrarea medicamentelor antipiretice pot șterge simptomele bolii, ceea ce face dificil stabilirea diagnosticului corect. De aceea nu administrați copilului orice medicament, fără a consulta medicul.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.