Redactor: Ina Guțu

Tot mai multe studii constată existența unei legături între bolile metabolice precum cancer, Alzheimer sau diabet și modul de alimentare. Tocmai de aceea persoanele care au grijă de sănătatea lor trebuie să aleagă cu atenție produsele pe care le consumă. Vă propunem mai jos o listă cu alimente dăunătoare pentru organism, recomandate să fie eliminate din dietele zilnice.

Hot dog-urile. Alimentele de tip fast-food au un conținut ridicat de calorii. Totodată, acestea au în componența lor foarte mulți aditivi alimentari, printre care se regăsește și nitritul de sodiu (E520).  În urma unui studiu realizat timp de 7 ani de cercetătorii de la Universitatea Hawai, pe un număr de peste 200 de mii de persoane, s-a demonstrat că cei care au consumat cantități mari de produse procesate, cum ar fi hot dog-uri sau mezeluri, aveau un risc cu 67 la sută mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, scrie sixwise.com.

Sucuri carbogazoase. Acestea conțin foarte mult zahăr, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor probleme grave de sănătate, avertizează nutriționiștii. Pe lângă faptul ca sunt bogate în calorii, ceea ce poate duce la supraponderalitate, dacă sunt consumate în exces, sucurile acidulate pot afecta și pielea sau dantura. O doză obișnuită de băutură carbogazoasă conține, în medie,  10 lingurițe de zahăr, 150 de calorii, 30-50 miligrame de cafeină, coloranți alimentari artificiali și sulfiți. Pentru efectele negative pe care le au asupra sănătății, Centrul pentru Știință în Interes Public din Statele Unite a cerut Agenției pentru Alimente și Medicamente din SUA să impună la băuturile carbogazoase restricții asemănătoare produselor din tutun.

Produse care conțin uleiuri hidrogenate. Cartofii prăjiți, chipsurile, gogoșii, maioneza, produsele de patiserie, popcornul sunt doar câteva dintre produsele care conțin uleiuri hidrogenate. Aceste alimente conțin substanțe cancerigene cum ar fi acrilamida și neurotoxina, substanțe care se formează atunci când alimentele sunt prăjite la temperaturi foarte înalte. Un studiu efectuat pe branduri renumite de cartofi prăjiți și chips-uri din Statele Unite de către Centrul pentru Știință în Interes Public a arătat că acestea conțineau o cantitate de acrilamidă de 300 de ori peste limita admisă de către Agenția pentru Protecția Mediului. Uleiurile hidrogenate sunt adăugate de producători în multe produse alimentare, întrucât ajută la creșterea duratei de valabilitate.

Produse cu ingrediente artificiale. Printre alimentele nesănătoase se înscriu și cele care conțin ingredient artificiale, cum ar fi coloranții. Alimentele de culoare albastru electric sau portocaliu strălucitor sunt cu siguranță produse care nu ne afectează în mod pozitiv sănătatea.

Printre alte produse alimentare nesănătoase, recomandate de nutriționiști pentru a fi excluse din dietele noastre zilnice sunt alimentele dietetice, dar și sucurile dietetice. 

 

Articole relaționate:

Alimentele procesate sunt periculoase

Unde se întâlnesc substanţele cancerigene şi care sunt pericolele ce le poartă

Băuturile energizante cauzează tot mai multe boli și decese

Băuturile carbogazoase cresc riscul de diabet

Suplimentele de vitamine sunt periculoase