Chlamydia este o bacterie, care provoacă infecții pelvine și se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral neprotejat. Este una dintre cele mai răspândite maladii transmise pe cale sexuală de la un partener deja infectat. Chlamydia infectează uretra la bărbați și uretra, canalul cervical și organele reproductive superioare la femei. Bacteria poate infecta, de asemenea, rectul și suprafața oculară, inclusiv pleoapele.

O mamă infectată poate transmite maladia copilului ei în timpul nașterii. Între 50% si 70% dintre bebelușii născuți de mame infectate sunt infectați la naștere. Aceștia pot dobândi infecția la nivelul ochilor, rectului, vaginului și peretelui posterior al gâtului. Între 30% și 40% dintre acești nou-născuți infectați dezvolta complicații, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia. De asemenea, infecția cu Chlamydia crește riscul de infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV), în cazul expunerii.

Specialiștii în Sănătate Publică din întreaga lume sunt îngrijorațiși bat alarma în legătură cu această bacterie care poate distruge trompele uterine,poate provoca infertilitate ori sarcină extrauterină.

Această bacterie trăiește în celulele colului uterin, uretră și rect. Aproximativ 70 la sută dintre femei și 50% la sută dintre bărbații infectați cu Chlamydia nu simt careva simptome ale bolii, până în momentul în care aceasta se agravează.

Simptomele Chlamydiei la femei

La femei infecția poate trece din colul uterin în uter, trompe și în abdomen. Acestea pot acuza dureri abdominale ușoare, contacte sexuale dureroase, schimbări în eliminările vaginale, precum și urinări chinuitoare. Din cauza acestei bacterii, femeile pot dezvolta sepsis pelvin, abcese tubare și adeziuni abdominale.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.