Autor: Irina Papuc

Proiectul privind crearea Colegiului Medicilor a fost avizat pozitiv astăzi de Comisia parlamentară sănătate, protecție socială și familie. Procedura nu a trecut, însă, fără replici tăioase din partea unor membri ai comisiei, care se pronunță în continuare împotriva obligativității medicilor de a face parte din această structură.

După ce a fost supus dezbaterilor publice, documentul a fost modificat de mai multe ori. Cea mai scandaloasă prevedere care a generat discuții contradictorii până acum, și anume cea care îi obligă pe doctori să devină membri ai Colegiului, nu a fost însă exclusă, deși anterior președintele Comisiei, Vladimir Hotineanu, a declarat că va renunța la acest punct, la solicitarea colegilor de breaslă.

Deputatul comunist, Ghenadie Morcov, care s-a pronunțat împotriva avizării  proiectului, a declarat că decizia de condiționare a activității medicilor este una politică. „Există legi care prevăd clar condițiile de activitate a medicilor și nu este corect ca o organizație să decidă când acesta poate sau nu munci. Nu trebuie să lăsăm ca politicul să intervină în activitatea medicală”, a precizat deputatul.

Pe de altă parte, un alt membru al Comisiei, Liliana Palihovici, susține că proiectul trebuie să ajungă în Parlament, deoarece va asigura protecția medicilor, acuzați de malpraxis sau agresați fizic și verbal de către bolnavi sau rudele acestora. „Aici nu este vorba despre implicarea politicului. În special educația și sănătatea sunt domenii care nu trebuie politizate. Dar dacă medicul i-a administrat un vaccin unui copil, iar ulterior au fost înregistrate reacții adverse grave, care sunt foarte rare și nu țin de incompetența medicului, atunci cine îl va proteja?”, a întrebat Liliana Palihovici. În cele din urmă proiectul a fost avizat pozitiv, cu șase voturi pentru și trei împotrivă. Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei, care este și autorul proiectului, a precizat că va ține cont de toate obiecțiile și că pentru definitivarea documentului și propunerea acestuia pentru a doua lectură este nevoie de cel puțin jumătate de an.

Proiectul de lege privind crearea unui Colegiu al Medicilor a fost elaborat încă în 2011, însă nu a fost adoptat de Parlament, deoarece a primit un set de avize negative de la mai multe ministere, inclusiv de la comisiile parlamentare. Documentul a scandalizat societatea civilă din cauza prevederilor sale restrictive. Autorul cerea ca medicii, care refuză să devină membri ai Colegiului, să nu mai aibă dreptul de a profesa. Proiectul urmează să fie discutat în Parlament în prima lectură. 

 

Articole relaționate:

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor 

UPDATE: Controverse între colegii de partid. Andrei Usatîi nu agreează ideea lui Vladimir Hotineanu cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor