Autor: Viorica Obreja
Medicamente vitale pentru cardiacii din Moldova lipsesc de pe rafturile celor mai mari rețele de farmacii din țară. Este vorba de Kardiket, Isosorbidi Mononitras și Isosorbidi Dinitras, preparate compensate de către stat și pentru care nu se găsesc înlocuitori. În timp ce farmaciștii confirmă lipsa acestor medicamente esențiale, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, instituție responsabilă de aprovizionarea țării cu preparate farmaceutice declară că toate medicamentele compensate sunt disponibile.
Kardiket, Isosorbidi Mononitras și Isosorbid Dinitrat sunt medicamente prescrise pacienților cronici care suferă de boli cardiovasculare. Mai exact, sunt preparate vasodilatoare indicate atât persoanelor cu risc de infarct miocardic, cât și celor care suferă de insuficiență cardiacă.
„Sunt preparate foarte importante pentru pacienții care au risc de infarct miocardic cu angină pectorală. Adică până le va fi rezolvată problema prin metode intervenționale sau cardiochirurgicale, ei au nevoie de aceste medicamente. Si la fel pacienții cu insuficiență cardiacă. Sunt multe persoane. Altă dată pacienții îl cumpărau din Ucraina, România sau din stânga Nistrului.” A declarat pentru Sănătate Info, Alexandru Carauș, cardiolog, profesor al Institutului de Cardiologie din Chișinău.
Am telefonat la mai multe farmacii din țară ca să ne convingem dacă preparatele despre care vorbesc bolnavii cardiaci sunt lipsă. Nici la Chișinău, nici la Cahul, Comrat ori Călărași nu au aceste trei medicamente vitale pentru cardiaci. În unele lipsesc de jumătate de an, iar în altele de cel puțin două luni. La Comrat o farmacistă ne-a recomandat să le căutăm în stânga Nistrului.
„Dacă aveți pe cineva în regiunea transnistreană, la Bender sau la Tiraspol sau dacă știți pe cineva care merge acolo, atunci îi puteți ruga să vă ajute. Nu sunt scumpe. Dinitratul costă 4 lei, iar Kardiketul 13 lei. În farmaciile de acolo sunt, pentru că ei au contracte cu Federația Rusă.”
Și medicii de familie recunosc că deși prescriu în continuare cele trei medicamentele compensate, ele sunt de negăsit.
„Kardiket demult nu este și noi nu-l putem înlocui cu altceva. Înainte puteam înlocui. Dinitratul când a dispărut, înlocuiam cu mononitratul. Pe urmă a dispărut și mononitratul. Scriem rețetele, dar știm că este imposibil de găsit. Sperăm că în orice zi poate să apară. Altceva nu avem ce să le propunem în loc”, a menționat pentru Sănătate INFO, medicul de familie Natalia Savciuc din satul Puhoi, raionul Ialoveni.
Responsabilii de la Compania Națională de Asigurări în Medicină au declarat pentru Sănătate INFO că aprovizionarea cu medicamente ține de Agentia Medicamentului, iar atunci când unele medicamente compensate lipsesc, medicii de familie le pot înlocui cu alte preparate din aceeași grupă farmacoterapeutică.
█ Cum sunt pregătite spitalele din țară pentru o eventuală criză de medicamente
„În acelaşi timp, conform contractului încheiat cu CNAM, instituţiile farmaceutice sunt obligate să se aprovizioneze şi să aibă în stoc medicamente din lista celor compensate. În cazul în care anumite medicamente compensate lipsesc în farmacii, medicul de familie/medicul specialist poate prescrie un alt preparat din aceeaşi grupă farmacoterapeutică” se arată în răspunsul emis de CNAM.
Răspunsul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost unul superficial. La întrebarea noastră privind lipsa din farmacii a unor medicamente compensate suntem informați că nu există o astfel de problemă, iar pentru toate medicamentele compensate se găsesc înlocuitori în farmacii.
„În acest moment, în ţară nu există medicamente (din lista celor 87 DCI) care să nu aibă niciun analog prezent în farmacii”, scrie în răspunsul oficial al AMED.
UPDATE// 16.00 După publicarea materialului, AMED ne-a expediat o notă informativă prin care ne anunță că certificatul de înregistrare a produsului Kardiket (Isosorbidi mononitras), în ţara noastră a expirat în luna august 2015, iar producătorul GlaxoSmithKline Export Ltd (GSK), Marea Britanie nu a mai depus dosarul pentru autorizarea repetată.
„Medicamentul Kardiket poate fi înlocuit cu următoarele Denumiri Comerciale înregistrate în Nomenclatorul de Stat:
• Mononitrosid comp. 40 mg, CSP "UCF Borsceagov" SAP, Ucraina;
• Monosan comp. 40 mg, PRO.MED.CS Praha a.s., Cehia;
• Monosan comp. 20 mg, PRO.MED.CS Praha a.s., Cehia
• Olicard Retard® capsule cu eliberare prelungita 60 mg, Abbott Laboratories GmbH, Germania;
• Olicard Retard® capsule cu eliberare prelungita 40 mg, Abbott Laboratories GmbH, Germania. ” Se arată în răspunsul trimis de AMED.
Am telefonat din nou la farmacii pentru a afla dacă aceste preparate se găsesc pe piață, însă am primit același răspuns - niciunul dintre aceste medicamente nu este de găsit în farmacii.
Vom preciza că bolile cardio-vasculare se află în topul maladiilor de care suferă moldovenii. În 2014 aproape 23 de mii de oameni au murit din cauza bolilor aparatului circulator. Tot în 2014 numărul bolnavilor de inimă era de 570 de mii.
În timp ce unele preparate compensate vitale pentru bolnavii cronici lipsesc din farmaciile din Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină ne anunța săptămâna trecută că numărul beneficiarilor de medicamente compensate de către stat este în creștere. Instituția spune că doar în 2015 au fost peste 590 de mii de beneficiari de medicamente compensate parțial sau integral. CNAM nu ne informează însă și câți beneficiari au fost în 2014.
În același comunicat suntem anunțați însă că pentru aceste preparate farmaceutice statul a cheltuit aproape 280 de milioane de lei sau cu aproape 39% mai mult decât în 2014. În cea mai mare parte, medicamentele au fost destinate pentru tratamentul diabetului zaharat (33,55%) și pentru maladiile cardiovasculare (31,90%). Lista medicamentelor compensate de CNAM cuprinde 87 de denumiri.
█ Articole relaționate: