Autor: Elena Cioina/Sorina Bujarov
Opinia publică din Moldova a fost astăzi din nou bulversată de un caz de neglijență medicală. O tânăra, în vârstă de 18 ani, din Chișinău a fost la un pas de deces, pentru că medicul rezident care a consultat-o i-a dat un tratament greșit, a vorbit arogant și a trimis-o acasă în stare gravă. Acesta este angajat al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. Tânăra a postat întreaga istorie pe Facebook, iar astăzi ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a cerut exmatricularea rezidentului și concedierea lui de la instituția medicală.
Cazul a avut loc joia trecută. În timpul nopții Cristina Cernenchi s-a simțit rău. Tânăra povestește că acuza dureri în regiunea stomacului și chiar în toată burta. Pentru că starea ei se înrăutățea, fratele a chemat Salvarea. Ajunși la fața locului, medicii i-au măsurat tensiunea, i-au administrat o injecție, i-au dat o pastilă și au transportat-o la Institutul de Neurologie, în secția de internare. Medicii de la Urgență au insistat ca tânăra să fie spitalizată de urgență, deși nu este clar de ce acuzând dureri în burtă au dus-o la Neurologie. După ce a plecat Salvarea, medicul rezident Dmitrii Starostin a întrebat-o de ce a venit.
„Medicul a aruncat o replică de genul – ce caut acolo la ora patru dimineața și ce vreau eu ca el să-mi facă? Eu tremuram, îmi era foarte greu să vorbesc și i-am zis că el e „medic” (așa credeam eu) și că trebuie să știe cum să-mi acorde ajutor. La care el a zâmbit și a zis că nu, el nu știe, și nu, eu nu-s bolnavă, și nu, el nu mă crede că mi-e rău. Apoi a luat termometrul, a venit în fața mea și mi-a zis „tu știi ce-i asta? știi măcar cum să te folosești de el?”, aveam impresia în acel timp că și cu un câine se vorbește mai puțin sarcastic și mai puțin batjocoritor”, mărturisește tânăra.
Ulterior medicul rezident i-a prescris Cristinei medicamentul Ibuprofen, pentru dureri de cap și Diazepam, pentru convulsii. I-a dat rețeta și i-a spus că are gastrită și stări psiho-emoționale. Cristina a plecat mai bolnavă decât a venit. Ea spune că a fost la un pas de deces, dacă nu ar fi ajuns la alţi medici care i-au acordat asistenţă medical de urgenţă la insistența rudelor.
Tânăra a ajuns la Spitalul „Sf.Arhanghel Mihail” din Capitală. Medicii de acolo au diagnosticat-o cu apendicită acută și peritonită localizată, motiv din care a fost operată de urgență.
Cazul respectiv scoate la iveală o serie de probleme legate de calitatea asistenței medicale din spitalele din Moldova, atitudinea unor doctori, dar și alte probleme din domeniu.
Între timp, Cristina a fost chemată la minister unde împreună cu mama ei au povestit în fața ministrului Sănătății și a directorului Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ce s-a întâmplat, scrie în comunicatul postat de autoritate pe pagina web. Ulterior Ruxanda Glavan a cerut exmatricularea rezidentului și concedierea lui, pe motiv că și-a depășit atribuțiile profesionale și a tratat tânăra cu nepăsare.
Am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest caz de la directorul Institutului de Neurologie, de exemplu – în ce an de rezidențiat este medicul, dacă era un doctor curant de gardă împreună cu rezidentul. Grigore Zapuhlâh are însă telefonul închis. Nu am reușit să vorbim nici cu medicul rezident.
Totodată, Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ la Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” a declarat pentru Sănătate INFO că este pentru prima dată când există o solicitare de exmatriculare a unui rezident. În plus, ea crede că medicul nu ar trebui dat afară de la universitatea, pentru că nu a încălcat ceva legat de studii.
„Acum există o altă situație. Pe lângă instruire, el mai este și medic - angajatul unei instituții medicale. Deja acolo lucrează cu carnet de muncă și, în cazul unor nereguli sau încălcări, spitalul poate aplica anumite sancțiuni. Chiar și universitatea poate aplica astfel de măsuri, dacă acesta a făcut ceva greșit. În situația despre care îmi povestiți dumneavoastră, cred că încălcările admise de acesta se referă la rolul lui de angajat al unei instituții medicale, dar nu la poziția lui de rezident. În acest caz, cred că și pedeapsa trebuie să vizeze rolul lui de angajat, să se aplice mustrare aspră ori chiar demiterea, dar nu și exmatricularea. Pentru că, la drept vorbind, exmatricularea se face în cazul în care rezidentul nu a respectat programul de studii/instruire, nu a frecventat orele sau a admis o altă încălcare, dar nu că a aplicat un tratament greșit sau că nu a consultat bine un pacient”.
Vom preciza că potrivit Regulamentului cu privire la organizarea studiilor de rezidențiat, modificat la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, medicii rezidenții din Moldova au dreptul să prescrie reţete pentru medicamente şi consumabile, să aplice ştampila medicului, dar și să refuze acordarea asistenţei medicale în cazurile prevăzute de legislaţia în vigoare. Totodată, documentul stabilește că Ministerul Sănătății poate cere exmatricularea rezidenților, în cazul în care aceștia încalcă prevederile regulamentelor aprobate şi contractelor semnate, fără însă să fie specificat clar care sunt aceste situații.
Amintim că medicii rezidenți din Moldova sunt angajați în instituțiile medicale de la începutul lunii februarie 2016.
█ Articole relaționate:
La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator