Redactor: Ina Guțu

Un grup de medici belgieni afirmă că a elaborat o metodă mai simplă și mai puțin costisitoare de fertilizare în vitro. Specialiștii susțin că tratamentele, ale căror costuri se vor ridica la 200 de euro, vor fi utile în mod special în țările în curs de dezvoltare, acolo unde cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală nu au acces la tehnologiile avansate.

Noua metodă simplifică procedura de cultivare a embrionilor ce urmează să fie implantați, fiind exclusă necesitatea folosirii unor echipamente de laborator costisitoare, care se găsesc în Europa sau America de Nord, scrie Fox News. Oamenii de știință declară că rezultatele obținute la teste, utilizând metoda simplificată, sunt aproape la fel de eficiente ca cele obținute prin metodele convenționale, scumpe.

”Tratamentul infertilității este probabil unul dintre cele mai neglijate aspecte în domeniul sănătății în țările în curs de dezvoltare, cu peste 2 milioane de cupluri afectate, potrivit statisticilor OMS”, spune Elke Klerkx, profesor la  Institutul Genk pentru tehnologii de fertilizare din Belgia.

Infertilitatea este o problemă serioasă în mai multe țări de pe continentul african, dar și alte regiuni sărace din lume unde infecțiile, cum ar fi tuberculoza, gonoreea, Chlamydia,  sunt o cauză frecventă de blocare a trompelor uterine la femei. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că în țările în curs de dezvoltare unul din patru cupluri sunt afectate de infertilitate.

Savanții belgieni vor să  deschidă un centru în domeniul fertilizării în vitro,  în orașul Genk, unde urmează să fie instruiți medici și specialiști din țările în curs de dezvoltare. Construcția sediului ar trebui să se încheie în luna noiembrie a acestui an.

Potrivit statisticilor, de la prima fertilizare in vitro, realizată în 1978, peste 5 milioane de copii s-au născut în întreaga lume prin intermediul acestei metode. 

 

Articole relaționate:

Tehnologie revoluționară în domeniul fertilizării in vitro 

Piața fertilizărilor in vitro prosperă în Asia