Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanțelor

Elaborarea de către Ministerul Economiei a proiectului de Hotărâre de Guvern, care prevede excluderea chioșcurilor din categoria unităților de comerț ambulant, este o încercare de a fenta Legea Antitutun.

Aici este un evident interes și lobby-sm la mijloc, pentru că doar vânzătorii de țigări puteau „reuși” să ceară Guvernului o astfel de modificare – de a exclude gheretele din categoria unităților de comerț ambulant.

Dacă privim mai larg, ne dăm seama că este o încercare de a legaliza, printr-o Hotărâre de Guvern, ilegalitățile admise de primăria Chișinău, privind autorizarea și amplasarea gheretelor. De altfel, modificarea nou propusă îi pică foarte bine primăriei, care nu va încerca să scape de gherete, dând vina pe modificările operate de Guvern. 

Culmea, în nota explicativă a documentului dat se vorbește despre „simplificarea accesului consumatorului” și că Ministerul Economiei a elaborat acest proiect gândindu-se doar la binele consumatorului. Desigur, aceasta este o invenție periculoasă, care  subminează mai multe legi, dar și bunul simț.

Cred că prin crearea unui astfel de document se încearcă sabotarea, la nivel de instituții guvernamentale, a implementării Legii Antitutun.