Autor: Irina Papuc
Directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Bahnarel, precum și mai mulți directori de spitale din raioane au fost sancționați disciplinar, iar directorul Centrului Medicilor de Familie din Călărași riscă să fie demis din funcție, pe motiv că nu au luat măsuri concrete de control a tuberculozei. Din contra, în multe localități din raion numărul bolnavilor, printre care și copii a crescut în comparație cu ultimii ani. Alarmant este și faptul că sunt în creștere formele rezistente de tuberculoză.
Alături de directorul general al Centrului Național de Sănătate Publică Ion Bahnarel, cu o mustrare s-au ales și directorii Centrelor medicilor de Familie din Strășeni, Orhei, Florești și Căușeni. Soarta directorului Centrului Medicilor de Familie din Călărași urmează să fie decisă de Consiliul raional.
Potrivit Ministerului Sănătății, cele mai afectate de tuberculoză sunt raioanele Călărași, Strășeni, Orhei, Florești, Șoldănești, Soroca și Căușeni. Totodată, mai mult de o treime din cazurile depistate reprezintă bolnavii cu forme contagioase ale bolii, iar în 38 la sută - maladia este în stadiu avansat. Acești indici sunt în creștere față de anii trecuți. Astfel, în unele raioane, precum Ceadâr-Lunga și Basarabeasca mai mult de jumătate din numărul total de bolnavi au forme rezistente ale bolii la medicamente.
Totodată, oficialii de la minister de reproșează subalternilor că nu depistează la timp cazurile de infectare, dar și că îi internează pe cei care nu prezintă risc de infectare alături de cei cu o formă deschisă a bolii.
Până la 15 august directorii mustrați vor trebui să înlăture deficiențele stabilite și să prezinte Ministerului Sănătății informații actualizate privind numărul de îmbolnăviri.
Nicolae Lupu a declarat pentru SănătateINFO că medicii fac tot ce le stă în puteri pentru a reduce numărul de îmbolnăviri, însă de vină este modul în care este gestionat domeniul. „Noi nu avem un aparat roentgen performant cu ajutorul căruia să putem stabili diagnosticul celor care nu prezintă simptome. Prin metoda microscopică îi putem depista pe cei care deja au semne vizibile de boală - tușesc și elimină spută. Nu este vina noastră. Noi și așa alergăm după ei prin câmp și prin pădure ca să-i aducem la spital. Unii fug deja a cincea oară de la noi. Umblăm cu primarul, cu polițistul și încercăm să-i convingem că trebuie să se trateze”, a precizat medicul. Totodată, Nicolae Lupu spune că există o decizie recentă a Consiliului raional de a mai crea încă trei centre de sănătate autonome în Călărași și în satele Pitușca și Onișcani. Ministerul Sănătății a dispus aplicarea sancțiunilor disciplinare la ultima ședință a Colegiului.
Anual în Republica Moldova decedează aproximativ 500 de oameni bolnavi de TBC.
Articole relaționate:
Un medicament nou va fi testat pe bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova