Veganismul este un mod de alimentație din produse pe bază vegetală. Adepții acestei diete nu consumă absolut nici un produs de origine animală (nici măcar miere!) și sunt împotriva utilizării pieilor și a blănurilor naturale în industria vestimentară. Veganii sunt, în primul rând, apărători ai drepturilor animalelor. De aceea nu consumă nici măcar ouă sau lapte. Ei vor să descurajeze, în felul acesta, creșterea animalelor pentru consum și omorârea lor atunci când nu mai produc suficient.

Trecerea de la un mod de alimentație la altul presupune anumite schimbări în organismul uman. Nutriționiștii recomandă ca cei care vor să adopte un stil alimentar vegan să-și asigure toate grupurile de nutrienți importanți din surse vegetale. „Veganismul nu trebuie să producă schimbări nocive în organism, dar dacă o persoană se subalimentează și mănâncă prea mulți carbohidrați (paste, dulciuri, făinoase etc.), atunci poate avea un efect negativ asupra sănătății”, explică nutriționistul Tamara Șchiopu.

Mai exact, povestește nutriționistul, atunci când un om trece la veganism fără să fie informat sau pregătit din punct de vedere psihologic, acesta poate chiar adăuga în greutate. Motivul este că poate consuma multe alimente bogate în calorii, pe care organismul nu reușește să le „ardă” la timp. „Uneori, oamenii pot consuma prea multe grăsimi din nuci, semințe, uleiuri și prea mulți carbohidrați din paste și făinoase, băuturi carbogazate, fructe dulci. Dacă nu fac nici exerciții fizice, efectul va fi că aceste persoane vor adaugă în greutate”.

Cercetările arată că o dietă de acest tip întărește considerabil sistemul imunitar. De asemenea, s-a demonstrat științific că veganii au un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet zaharat. „Pe de altă parte este demonstrat că veganii înscriu o rată scăzută de cancer colonic sau boli cardiovasculare, care sunt cauzate în mare parte de consumul excesiv de carne. Aceasta probabil este și datorită faptului, că ei au în general un stil de viață mai sănătos. Veganii de obicei consumă mai puțin alcool, nu fumează și au grijă de sănătatea sa și de mediul înconjurător”, a precizat Tamara Șchiopu.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.