Redactor: Parascovia Sula

O tânără de 23 de ani din Dubai speră să rămână gravidă, după ce doctorii i-au reimplantat unul dintre ovarele extirpate la vârsta de opt ani. Femeia suferea de talasemie, o boală hematologică ereditară, motiv din care medicii au fost nevoiți să-l înlăture. Ca să-i păstreze fertilitatea, mama Moazei Alnatrooshi, a căutat tot felul de soluții, iar cea mai bună metodă de păstrare s-a dovedit congelarea.

Organul femeii a fost congelat la un centru specializat înainte să înceapă tratamentul la Great Ormond Street Hospital din Londra. Atunci femeia avea nevoie de chimioterapie, care dăunează ovarelor. Abia după asta tânăra a început procedurile de chimioterapie.

O astfel de reușită, spun specialiștii, dă speranță miilor de femei, care în urma tratamentului de cancer sau alte boli, le-au fost afectate organele de reproducere, scrie Daily Mail.

 Apple şi Facebook plătesc zeci de mii de dolari pentru congelarea ovulelor angajatelor lor 

Din păcate celălalt ovar al tinerei a avut de suferit în urma chimioterapiei. Acesta funcționa parțial, iar la vârsta de 21 de ani, Moaza Alnatrooshi a suferit o menopauză precoce.

Anul trecut, medicii au transportat ovarul congelat al femeii în Danemarca, unde a avut loc transplantul. Astfel, medicii danezi care au efectuat intervenția chirurgicală au reușit să-i reimplanteze ovarul în luna august, anul trecut.

După operație, hormonii Moazei Alnatrooshi au revenit la nivelurile normale și atunci ea și soțul ei, Ahmed au urmat un tratament de fertilizare in vitro pentru a spori șansele de a avea un copil. În urma acestuia au fost colectate opt ovule și produși trei embrioni.

Embrionii au fost înghețați, iar luna următoare urmează ca unul dintre ei să fie implantat în corpul femeii. Medicii sunt convinși că, datorită vârstei tinere a femeii, operația va avea succes, iar ea va rămâne însărcinată.

 Ce înseamnă o rezervă ovariană scăzută

Moaza Alnatrooshi, care este din Dubai, a declarat că: „Nimic nu mă face mai fericită, decât faptul că pot să-mi folosesc ovarul. Îi sunt recunoscătoare mamei, pentru că mi-a înghețat ovarul și l-a salvat pentru momentul când voi crește și-l voi putea folosi. Aceasta îmi dă speranța că voi rămâne însărcinată și abia aștept ziua când voi primi vestea”.

„O astfel de reușită ar permite tinerelor care suferă de cancer sau de alte boli și au nevoie de chimioterapie, să aibă copii, deoarece în peste 90 la sută de astfel de cazuri femeile nu pot avea copii. În acest moment, nu există o altă cale de a obține acest lucru”, a declarat doctorul care i-a congelat ovarul femeii.

La rândul său, profesorul Claus Yding Andersen de la Universitatea din Copenhaga, care a organizat intervenția pentru Moaza Alnatrooshi în Danemarca a mai declarat că: „Dacă Moaza va rămâne însărcinată, aceasta va fi prima sarcină în care ovulele au fost colectate din țesutul ovarian îndepărtat la o vârstă fragedă, înainte de pubertate. Doar faptul că ovulele pot fi fertilizate cu succes oferă o speranță pentru multe tinere care, din păcate suferă de cancer din copilărie. Să sperăm că acest caz va duce la utilizarea pe scară largă a acestei proceduri în Regatul Unit.”

 Doar patru femei din zece trăiesc mai mult de cinci ani de la debutul cancerului ovarian. Specialiștii au realizat un test, menit să stabilească tratamentul corect pentru această maladie 

În noiembrie 2014, o femeie a născut după ce ovarul ei a fost îndepărtat la vârsta de 13 ani, iar, ulterior, reimplantat. Femeia, care a fost tratată în Belgia, și-a îndepărtat ovarul după ce a suferit de siclemie (sau anemia cu celule în secera este o boală moștenită în care pacientul nu are suficiente celule roșii sănătoase în sânge pentru a transporta oxigenul la toate celulele din corp). La vârsta de 28 de ani aceasta a născut un copil perfect sănătos.

Notă: Talasemia este o boală ereditară caracterizată de producția scăzută de hemoglobină. Talasemia provoacă o producție insuficientă și/sau ineficientă de celule roșii. Drept urmare, copiii cu talasemie au un număr redus de celule roșii în sânge.

 

 Articole relaționate:

Câți embrioni ar trebui implantați în uter în timpul fertilizării in-vitro? „Am avut o pacientă care a venit cu un embrion prins în uter, altul de ovar, iar al treilea în trompa uterină. Este anormal” 

Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer