Prospețime, gust deosebit, miros pătrunzător, în câteva cuvinte „ca la mama acasă”. Acestea ar fi doar câteva calificative care ar descrie proprietățile gustative ale pâinii preparată cu maia. Numită și „pâinea bunicilor”, aceasta, pe lângă faptul că se prepară ușor, din ingrediente naturale, fără adaosuri și coloranți, ajută la o digestie mai bună și poate fi consumată de către oricine, spun specialiștii.

Dar ce conține această pâine și ce presupune ingredientul minune: maiaua?

Maiaua este un produs din făină integrală și apă. Aceasta fermentează cu ajutorul unor  bacterii numite  Lactobacillus. Ea este săracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este ușor acru si are o aromă distinctă, lucru ce se datorează prezenței acizilor lactic și acetic produși de lactobacili.

Din fermentarea naturală a aluatului cu maia rezultă o mulțime de avantaje asupra sănătății, în comparație cu pâinea comercială la producerea căreia se folosește prea multă drojdie (crescută controlat în laborator) și care oferă posibilitatea să fie fabricată foarte rapid. 

 „Maiaua este un agent de fermentare, care se cultivă din apă și făină integrală, după o tehnică specială. Apoi, ea se întreține corespunzător și poate fi folosită. Maia este ca o plămădeală, cum se zice în popor, cu care se fermentează aluatul”, a spus Natalia Matiescu, biolog și fondator al Asociației Naționale pentru Alimentație Sănătoasă.

Procesul de fermentare tradițională, adică pe perioade lungi de timp, asigură o activitate metabolică ridicată și permite apariția unei pâini cu calități gustative superioare.

 „Tot procesul de creare a pâinii durează în jur de 26 de ore. În acest timp pâinea este lăsată să dospească, iar ulterior are un gust deosebit”, mai spune biologul.

Ingredientele pentru pâine

Pâinea făcută cu maia are în componența sa doar făină integrală, apă și eventual sare sau semințe. „În primul rând, făina integrală se face la moara de piatră, care se deosebește foarte mult de cea industrială, unde temperatura de producere  este foarte înaltă, în rezultat generând o valoare nutrițională mică”, afirmă Natalia Matiescu.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.