Olga Cârstea, medic pediatru

Alergia este o reacție anormală a organismului la anumite substanțe, care mai este numită și hipersensibilitate. Aceasta este declanșată de prezența unui material străin în organism, care, odată ajuns în corpul uman, generează o reacție din partea celulelor epiteliale, numite în termeni medicali mastocite. Aceste celule conțin substanțe chimice transmițătoare puternice, precum histamina. Odată eliberată în organism aceasta activează alte componente ale sistemului imunitar.

Histamina produce la nivelul pielii efecte precum inflamație și înroșire, care apar din motiv că se deschid vasele de sânge, dar și din cauza drenării în țesuturi a fluidelor din vasele de sânge și sistemul limfatic. Astfel de simptome sunt caracteristice urticăriei, care este cauzată de substanțe chimice sau de unele componente din produsele alimentare.

Riscul ereditar de a dezvolta alergie

Copiii din familiile non-alergice au un risc de 12% de a dezvolta alergie la unele substanțe. În cazul în care un părinte este alergic, atunci riscul ca și copilul să aibă această problemă crește până la 20%. În situațiile când ambii părinți au această hipersensibilitate, copilul are un risc de 40% să dezvolte și el alergie la unele substanțe.

Există și situații când părinții au aceiași alergie, cum ar fi astmul, alergie la polen sau eczemă. În acest caz riscurile ca micuțul lor să dezvolte același tip de alergie este de 70%.

Alți factori care pot favoriza apariția alergiei la copii:

  • Naşterea prin cezariană
  • Tratamente frecvente cu antibiotice
  • Inhalarea pasivă a fumului de ţigară
  • Greutatea prea mare – copiii obezi sunt mai predispuşi să facă astm 

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.