Autor: Sorina Bujarov

Tehnologiile informaționale capătă teren încet-încet și în raioane. În premieră, un spital raional din sudul Moldovei a pus în aplicare un sistem informațional integrat în sănătate, care permite gestionarea instituției în regim electronic și online. Este vorba de spitalul raional Cimișlia. Aici medicii nu mai trebuie să piardă timp cu scrisul fișelor medicale, ei pot face acest lucru folosind calculatorul. La modul practic asta înseamnă că toate secțiile din spital lucrează și interacționează între ele în mod electronic, și nu pe hârtie, așa cum se întâmpla până nu demult. 

Deja de jumătate de an doctorii și asistenții medicali din Cimișlia au schimbat fișele medicale de hârtie pe cele electronice. Asta după ce în spital a fost pus în aplicare Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS), un soft care transpune activitatea medicală în format electronic, ceea ce înseamnă și o muncă mai ușoară pentru personalul medical. De exemplu, asistentele medicale nu mai sunt nevoite să alerge la laborator după rezultatele analizelor medicale, ele fiind disponibile în sistem după ce sunt introduse de medicul laborant. Tot datorită softului pacienții nu mai trebuie să poarte cu ei seturi întregi de hârtii atunci când merg de la un medic la altul pentru consultație. Asta pentru că fișele lor medicale, care conțin informații despre tratament de la internare și până la externarea, pot fi completate și vizualizate de către specialiștii spitalului direct din calculator.

„Facilitățile acestui sistem sunt simțite în mare parte de personalul medical. Asta pentru că el este destinat lucrului medical, adică facilitează completarea documentației medicale. S-a trecut de la scrisul fișelor medicale cu mâna la completarea lor electronică, ceea ce înseamnă economie de timp. Asta este foarte binevenit, având în vedere că, la fel ca și majoritatea instituțiilor medicale raionale, ducem lipsă de cadre medicale. Ceea ce simte pacientul – el nu mai este nevoit să aștepte foarte mult procesul de internare și de consultare. Dacă până acum epicriza sau fișa de externare o eliberam peste câteva zile de la externarea pacientului, prin intermediul softului acest lucru se face în doar câteva minute”, explică Mariana Florea, directorul Spitalului raional Cimișlia.

La început a fost greu, mărturisește managerul, mai ales că majoritatea personalului medical din instituție e trecut de vârsta primei tinereți. Aceștia erau și cei mai sceptici și se arătau reticenți față de munca la calculator. În scurt timp însă au înțeles că, de fapt, sistemul integrat în sănătate le ușurează munca.

Ion Ghenciu este medic cardiolog de mai bine de 20 de ani. Spune că sistemul integrat în sănătate l-a făcut să-și iubească și mai mult munca, mai ales că acum poate mai mult să se axeze pe pacienți, dar nu pe completarea documentelor medicale.

„Înainte trebuia să scriu analizele indicate pe blancuri de hârtie, trebuia ștampilate fiecare... adică îmi lua ceva timp. Acum însă scriu în calculator ce analize indic pacientului, ele sunt vizualizate de către laboranți, iar după ce sunt gata eu le văd de la calculatorul meu. Adică acest proces se întâmplă foarte repede. (...) Am început să lucrăm ca în Europa”, a afirmat doctorul, care este și șef al Secției Terapie a Spitalului din Cimișlia.

Specialistul mai spune că un alt aspect care l-a făcut să îndrăgească munca la calculator, chiar și la o vârstă înaintată, este faptul că prin intermediul softului oricând poate solicita opinia unui specialist de la distanță.

„Pot să mă consult cu orice medic din instituțiile medicale republicane, fără să fiu nevoit să merg la Chișinău să-i arăt, spre exemplu, roentgenul. Îi dau acces doar la analiza despre care vreau să îl întreb, fără să-i dau acces la tot dosarul pacientului, și așa pot afla părerea unui alt specialist”, a mai adăugat doctorul Ghenciu.

De altfel, Spitalul raional Cimișlia este prima instituție medicală din țară care a reușit să implementeze în totalmente Sistemul Informațional Integrat în Sănătate. Asta înseamnă că softul face legătura nu doar cu secțiile spitalului, dar și cu farmacia și laboratorul instituției medicale. SIIS a fost creat de la Platforma E-Sănătate, în cadrul unui proiect de responsabilitate socială al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS). Potrivit directorului Centrului PAS, în prezent alte zece instituții medicale au început să lucreze cu același soft, acestea însă abia lucrează la implementarea lui totală în toate structurile spitalului.

„Alte zece instituții medicale au început să lucreze în sistem, însă acolo se lucrează mai greu, așa că nu s-a reușit implementarea totală a softului. În curând însă și ele vor lucra ca și Spitalul din Cimișlia. Acest spital a reușit în doar jumătate de an să implementeze sistemul în totalitate, cu alte cuvinte fiecare pacient internat în spital este administrat electronic. Asta cred că se datorează perseverenței și insistenței managerului medical, dar și pentru că echipa de aici este foarte receptivă. Plus la aceasta, instituția medicală are un manager foarte bun”, a precizat Viorel Soltan, directorul Centrului PAS.

Și pentru că implementarea unui sistem informațional integrat în sănătate într-un spital este o premieră pentru țara noastră, zeci de directori ai instituțiilor medicale au mers astăzi la Cimișlia pentru a vedea cu ochii proprii cum lucrează medicii prin intermediul acestuia. Printre ei directori de spitale raionale, municipale, dar și manageri ai unor instituții medicale de nivel republican. Prezent la eveniment, directorul Spitalului din Bălți, Valeriu Postolachi a precizat că sistemul creat de Platforma E-Sănătate.MD este unic în țara noastră anume din motivul că este un sistem integrat care face legătură atât inter-spitalicească, cât și cu alte instituții medicale care dispun de acest soft.

„Unele instituții medicale de la noi din țară au mai lucrat în sisteme informaționale în sănătate, însă niciunul nu era atât de complex ca cel prezentat la Cimișlia. Cuvântul cheie care definește acest sistem este „integrat”. Într-adevăr softul permite interacțiunea cu alte spitale de orice nivel și chiar cu medicina primară. Este foarte binevenit ca istoricul medical al pacientului să poată fi accesat de orice instituție medicală unde el va merge”, a afirmat directorul spitalului din Bălți.

Vom preciza că SIIS a fost creat de Platforma E-Sănătate.MD și este oferit gratuit instituțiilor medicale din țară. Acestea trebuie să plătească doar pentru serviciul de mentenanță al softului, cheltuieli foarte mici, în comparație cu economia de bani pe care o generează, a afirmat spre final Mariana Florea, directorul Spitalului din Cimișlia.

Notă: Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS) este creat de Platforma E-Sănătate.MD. Softul este o colecţie de sisteme, instrumente, procese, documente și registre existente și noi, prin intermediul căruia se colectează, stochează și prelucrează datele din sistemul de sănătate având ca obiective finale îmbunătăţirea managementului şi a finanţării sectorului sanitar, asigurând un control mai eficient al distribuţiei resurselor financiare, întărirea posibilităţii de control, eficientizarea sistemului, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate și reducerea corupției din sistemul de sănătate. Astfel, SIIS include modulele specifice pentru toate tipurile de instituții medico-sanitare și farmaceutice.  

 

█ Articole relaționate:

Doctorii nu vor mai trebui să completeze manual cartela medicală a bolnavului. Sistemul Informațional Integrat în Sănătate va salva informațiile și în Dosarul Electronic de Sănătate al acestuia 

Orarul doctorilor în Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS). Avantaje pentru gestionarea activităților acestuia 

Înregistrarea și monitorizarea nou-născuților în Sistemul Informațional Integrat în Sănătate