Dr. Mariana Zubatâi, medic generalist
Școala ocupă mai mult de jumatate din timpul activităților zilnice ale copilului, prin urmare apare nevoia ca el să mănânce în cele cinci ori șase ore cât se află la lecții și chiar în afara lor. Problema persistă în toată țara, mai ales începând cu clasele de adolescenți, care nu sunt hrăniți de stat, așa cum sunt elevii din clasele primare. Pentru că și mulți dintre părinții sunt foarte ocupați și nu reușesc să facă față acestei „încercări”, ne-am propus să venim cu câteva sfaturi din ce să fie alcătuit lunch-boxul unui elev.
Cum și cu ce hrănim copilul mai mare de 10 ani (adolescentul)
Calciul este microelemntul care joacă un rol important în dieta adolescentului, ocupând locul de frunte în structura și formarea scheletului osos al copilului. Nu trebuie să uităm și de vitaminele și microelementele atât de necesare într-o doză echilibrată pentru o dezvoltare armonioasă a adolescentului. Este necesar ca lunch-boxul adolescentului să conțină un meniu variat cu accent pe produsele care conțin o cantitate suficientă de calciu. Produsele cu o concentrație buna de calciu sunt următoarele: produsele lactate, ouăle, nucile, semințele, legumele și radăcinoasele verzi. Un exemplu de meniu :
Aperitive:
1. Fructe proapete sau uscate
2. Iaurt natural
3. Krecheri cu cașcaval și poamă verde
Salate preparate rapid:
1. Salată cu paste reci și ton
2. Salată din cartofi și verdețuri
3. Salată din morcov, măr și portocală
Tartine și săndvișuri:
1. Becon, salată verde, și rosii cu brânză
2. Piept de pui copt cu salată dresă și ou
3. Lavaș/pita cu legume și cărniță coaptă în rolă
Ronțăieli:
1. Nuci și semințe
2. Fructe uscate
3. Covrigei
4. Tarte și checuri mici
Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.