Gheorghe Brega, viceprim-ministru

Cu cât mai mult o să tărăgănăm implementarea Legii Antitutun, cu atât mai mare o să fie lobbysmul din partea industriei tutunului. O să încerce cu orice preț să facă în așa fel ca această lege să nu funcționeze. Trebuie însă să se înțeleagă clar din start –businessul e business, dar sănătatea copiilor și tinerilor e primordială.

Ne pricepem bine la aprobarea legilor, dar avem probleme mari la implementarea lor. Iată la această etapă avem mult de lucru, pentru că aici se face cel mai puternic lobby. Impedimente sunt multe...

Vice-ministrul Sănătății, Aliona Serbulenco spune că s-a discutat cu agenții economici și li s-a lămurit ce prevede legea și cum să o interpreteze. Eu cred că discuțiile de acest gen sunt în plus. Trebuia să li se spună o singură dată cum să respecte lege și atât. Vor ei sau nu vor legea trebuie respectată. Nu le citiți lecții, nu le spuneți că noi pierdem 880 de milioane de lei la bugetul de stat pentru tratamentul bolilor asociate fumatului. Pentru ei asta nu are importanță.  

Noi pierdem de două ori mai mulți bani pe tratamentul fumătorilor, decât câștigăm din vânzarea țigărilor și accizarea lor. Care este sensul să câștigăm 900 de milioane de lei din țigări, dacă după asta trebuie să cheltuim un miliard și ceva de lei pentru tratamentul maladiilor generate de viciul fumatului. Plus că mai pierdem și copii.

Știu că au fost făcute solicitări din partea unor agenți economici, care spun că nu pot interpreta legea, că nu înțeleg unele chestii din document. Voi chiar nu înțelegeți cu cine avem de-a face. Aceștia nu sunt oameni care merg la prășit și întâmpină dificultăți în a interpreta o lege. Sunt oameni bine pregătiți, care încă mai au și juriști angajați să-i ajute să înțeleagă anumite documente oficiale. Oamenii aceștia știu a face business, au restaurante, știu a face milioane, știu a face evaziuni fiscale și credeți că într-adevăr nu pot interpreta legea?

Ei au avut la dispoziție nouă luni de zile ca să citească și să se pregătească de implementarea acestei legi. Acum trebuiau să fie pregătiți pentru intrarea în vigoare a prevederilor.

De explicat și lămurit trebuie cetățenilor simpli. Ei trebuie să înțeleagă unde nu se fumează și de ce într-un chioșc sau altul nu se vând țigări.

Știți ce vor ei, de fapt, prin solicitările lor? – să-și protejeze business-ul, iar altceva nu-i interesează. Am mai zis și rămân de aceiași părere – în acest caz nu trebuie de lucrat cu agenții economici. Legea este promulgată, să fie buni și să o implementeze, să o respecte. Unii dintre ei argumentează că trebuie să suporte anumite cheltuieli, pentru a se pregăti de implementarea legii. Vreau să le spun că acesta este riscul în orice afacere. Dacă nu îți iese bine, renunță la această activitate, ca să o practice cineva care știe să respecte legea. Mă sufoc când aud așa argumente.

Vreau să vă povestesc că în UE interdicțiile ce țin de viciul fumatului sunt mult mai dure – produsele din tutun sunt vândute doar în locuri specializate. Am fost în unele țări și ca să-mi pot cumpăra un pachet de țigări trebuia să caut vreo 4 km un magazin specializat. Se mai întâmpla să ajung la magazin și deja era închis, așa că așteptam până dimineața să pot cumpăra țigări și să fumez. Vreau să spun că nu mai muream dacă nu fumam o noapte.

Mai mult, în supermarketurile din UE nu se face publicitate la țigări, rafturile cu țigări sunt acoperite cu perdea. Așa vreau să fie și în Moldova. Trebuie să facem tot posibilul ca copii și tinerii să nu fie atrași de fumat, pentru că într-adevăr este periculos. Există un proiect de lege în acest sens, pe care am încercat să-l promovez vreo patru ani. Îl voi transmite Ministerului Sănătății, ca să creeze un grup de lucru, să-l perfecționeze și să fie supus dezbaterilor publice.

Nu trebuie să ne fie frică că nu o să putem implementa Legea Antitutun, lucrurile o să se pornească. Dacă vrem să avem copii, dacă vrem să avem stat, țară și viitor, haide-ți să păstrăm sănătatea generației tinere.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, din 5 aprilie 2016.