Redactor: Ina Guțu

Punerea copilului la somn, noaptea, la ore diferite, are un impact negativ asupra dezvoltării cognitive a acestuia, arată datele unui studiu britanic dat recent publicității. Cercetarea, efectuată pe un eșantion de peste 10 mii de copii din Marea Britanie, arată că activitatea creierului micuțului este afectată de existența sau neexistența unui orar fix de somn, scrie Fox News.

Autorii studiului au testat abilitățile copiilor la citit, rezolvarea unor exerciții sau de orientare în spațiu. Savanții au constatat că micuții de 3 ani, care nu merg la somn la ore constante, îndeplinesc mai greu sarcinile, în comparație cu cei care au un program regulat de somn.

Aceleași diferențe s-au constatat și în cazul fetițelor de 7 ani.  În cazul băieților de aceiași vârstă, abilitățile cognitive sunt la fel, atât în cazul celor care merg la somn la ore fixe, cât și în cazul celor care nu au un program stabil. Diferențe vizibile nu se înregistrează nici în cazul copiilor de 5 ani.

Un program haotic de somn are un impact negativ asupra dezvoltării cognitive a copilului în două direcții. În primul rând îi dereglează ritmul circadian. În al doilea rând, odihna insuficientă afectează plasticitatea creierului copilului, adică proprietatea de a-și modifica starea internă sub influența stimulilor externi. 

 

Articole relaționate:

Care sunt cele mai dese erori comise de părinți atunci când vine vorba de sănătatea copiilor

Antibioticele pot provoca eczeme la copiii mici

Ce trebuie să faci ca bebelușul tău să nu devină supraponderal

Sfaturi utile pentru un somn liniștit