Redactor: Ina Guțu

Cele mai multe dintre femeile care aleg să își doneze ovulele pentru fertilizările în vitro o fac din altruism, determinate de compasiunea pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală.Totodată, un procent semnificativ dintre donatoare sunt motivate și de compensațiile  financiare. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Societatea Europeană pentru Reproducere Umană şi Embriologie, care a chestionat 1.423 de donatoare de ovule identificate în 60 de clinici de fertilizare în vitro, din 11 țări europene. Cercetarea s-a desfășurat în perioada 2011-2012, iar la ea au participat studente, femei angajate cât și neangajate din țări precum Spania, Finlanda, Cehia, Belgia, Polonia, Grecia, Rusia dar și alte state.

Vârsta reprezintă un factor important când vine vorba de motivație. Cu cât mai tinere sunt, cu atât motivația financiară joacă un rol mai important, se arată în studiu. Astfel, spre deosebire de doar 46% dintre donatoarele sub 25 de ani, care acceptă să-și doneze ovulele din motive de compasiune, femeile trecute de 35 de ani, acceptă acest lucru, într-o proporție de 79 la sută. Totodată 12 % dintre donatoarele sub 25 de ani au declarat că sunt motivate strict financiar să-și doneze ovulele, în comparație cu doar un procent înregistrat la categoria donatoarelor trecute de 35 de ani.

Studiul a mai arătat că o treime dintre donatoare sunt absolvente ale unei instituții superioare, și aproximativ jumătate dintre ele au născut cel puțin un copil.

Cote ridicate de altruism au fost înregistrate în Belgia- 86%, Finlanda- 89% și Franța-100%. La celălalt pol, motivate strict financiar sunt 39% dintre donatoarele din Grecia, 47% din Rusia și 28% din Ucraina.

Compensația financiară pentru donarea de ovule diferă de la țară la țară. Pornește de la 10 euro în Franța ajungând la 2.000 euro în Belgia. În majoritatea țărilor suma variază între 500 și 1000 euro.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o componentă a Reproducerii Umane Asistate Medical și reprezintă un proces prin care spermatozoidul bărbatului, fecundează ovulul femeii în condiții de laborator.