Se apropie examenele, dar mai ai ceva timp pentru a revizui toate cunoștințele obținute în timpul orelor. Acum e timpul să ai grijă, în special, de alimentație și somn, pentru a susține examenele cu succes, folosind în acest scop o mulțime de mijloace.

Bineînțeles, nu poți să te pregătești integral de examenele de BAC cu o săptămână înainte. Însă, în acest timp încă este posibil să-ți dezvolți capacitățile pentru a obține câteva puncte în plus.

Alimentația

Pentru a asigura organismul și creierul cu mai multe substanțe nutritive, trebuie să alegi cu atenție alimentele și să eviți gustările dese care perturbă regimul alimentar, în ceea ce privește conținutul și regularitatea consumării acestora. Ia masa de trei ori pe zi și o gustare. Mereu mănâncă la masă și profită de pauză, niciodată nu te grăbi. Optează pentru un mic dejun mai variat – consumă cereale, un produs lactat, un fruct întreg sau unul stors, un mic desert, cum ar fi un cub de zahăr, miere sau gem pe o felie de pâine. Echilibrează-ți meniul zilnic și încearcă să-l faci mai variat. Nu neglija legumele, pentru că acestea sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale. Consumă mai mult pește, cel puțin de două ori pe săptămână. Peștele este bogat în Omega-3, care ajută la o bună funcționare a creierului. Consumă mai multe glucide complexe - paste făinoase, orez, cartofi, iar seara optează pentru o masă ușoară.

Băutura

Uită de alcool! Dacă acesta îți poate da impresia de stimulare, în realitate, alcoolul, mai degrabă, cauzează apariția problemelor de memorie. Cu toate că acesta induce somnul, totuși el îl tulbură și cauzează treziri pe timp de noapte. Consumă cât mai multă apă, cel puțin un litru și jumătate pe zi.

Amintește-ți că creierul este compus din 80% de apă, și de aceea, apa este o necesitate vitală pentru el. Trebuie să eviți băuturile carbogazoase și alte băuturi ce conțin zahăr. Ele sunt absolut inutile, spun doctorii. Bea ceai sau cafea, dar în limita admisibilului. Deși se știe că aceste băuturi bogate în cafeină au un efect de stimulare, totuși, dacă sunt consumate în exces, acestea pot cauza apariția stresului și al anxietății, fiind astfel inutile pe perioada examenelor.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.