Autor: Irina Miron

Scăldatul în lacurile din Chișinău poate provoca boli extrem de grave care le-ar tăia cheful de a face o baie răcoritoare până și celor mai pasionați amatori de înot. Asta deoarece cantitatea de bacterii din ape a depășit de zeci de ori nivelul admis. Epidemiologii spun că o astfel de situație nu a mai fost înregistrat de trei ani.  

Probele colectate de epidemiologii de la Centrul Municipal de Sănătate Publică au arătat că apele lacurilor din Municipiu conțin cantități exagerat de mari de diverse bacterii periculoase. În apa lacurilor „Valea Morilor”, „La Izvor” și „Râșcani”, de exemplu,  analizele de laborator au arătat o creștere a numărului de Colifagi de până la 36 de ori. Prezența acestora demonstrează că în apă există viruși care provoacă hepatita virală A, care se manifestă prin diaree și febră. Mai mult, cantitatea de alte bacterii, precum Coli sau enterococi, a depășit norma admisă de la 24 până la 24 de mii de ori. „Nu s-a mai înregistrat o creștere atât de mare a cantității de bacterii în lacuri și râuri de aproximativ trei ani. Ploile din ultima perioadă au provocat această situație”, a explicat Liuba Goncear, șefa secției Sănătatea Mediului din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică.

Totodată, în probele de nisip colectate de pe plajele lacurilor „Valea Morilor” și „Râșcani” au fost depistate ouă de helminți. Medicii spun că paraziții provoacă ascaride, toxocaroză și helminți. Apele râului Nistru și lacului Vatra conțin vibrionul holeriformic, care, potrivit epidemiologilor, provoacă boli diareice acute.

„După scăldat, este obligatoriu ca fiecare om să facă duș, asta îi poate feri într-un fel de toate aceste boli”, a precizat Liuba Goncear, șefa secției Sănătatea Mediului din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică. 

 

Articole relaționate:

Vibrionul holeric în apa râului Nistru şi în lacul Ghidighici 

Atenție: scăldatul la ștrand, o plăcere care poate avea urmări grave