Autor: Sorina Bujarov

În câteva zile începe a cincea lună din 2016, dar sistemul medical din Moldova și acum lucrează în baza unui buget provizoriu. Anul trecut, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală a fost adoptată pe 12 aprilie, fiind publicată în Monitorul Oficial pe 28 aprilie. În acest an, se pare, lucrurile întârzie cu mult mai mult. Ministerul Sănătății dădea asigurări anterior că până la sfârșitul lunii aprilie documentul va fi discutat la Guvern. Au rămas însă zile numărate până la sfârșitul lunii, iar acest lucru încă nu s-a întâmplat.

Deja al doilea an consecutiv sistemul medical din țară activează, în prima parte a anului, în baza unui buget provizoriu. Pentru 2016, documentul a fost aprobat la sfârșitul lunii decembrie. Proiectul include o sumă de 5 miliarde de lei, dintre care cei mai mulți bani sunt alocați serviciului spitalicesc, dar și medicinei primare. La fel s-a întâmplat și anul trecut, doar că în 2015 Legea Fondurilor a fost aprobată în luna a patra a anului de gestiune. În acest an lucrurile evoluează mult mai lent. Ministerul Sănătății, se pare, nici pe departe nu este pregătit pentru a propune documentul în ședința Executivului, ca apoi să fie adoptat de către Parlament.

Contactați de Sănătate INFO încă la începutul lunii aprilie, responsabilii de la Sănătate afirmau că încă se lucrează la Lege. Însă, atunci aceștia au dat asigurări că până la sfârșitul lunii aprilie documentul va fi pus pe masa Cabinetului de Miniștri, ceea ce nu s-a întâmplat.

█ Peste un miliard de lei în fondul asigurărilor medicale. Suma este, totuși, prea mică

„Nu știm o dată exactă când Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2016 va fi propusă pentru discuții la Guvern. Șeful Direcției Buget, Finanţe și Asigurări din cadrul Ministerului Sănătății, Denis Valac, a precizat că la document însă se lucrează, adică Legea însă nu a fost finalizată pentru a fi prezentată în Guvern. Până la sfârșitul lunii aprilie însă credem că va fi dezbătută în ședință de Guvern”, a precizat pentru Sănătate INFO, Stela Cheptene, ofițer de presă la Ministerul Sănătății.

Am întrebat care ar fi sumele de buget ce se vor regăsi în document și dacă se  planifică o majorare a acestuia. „E prea devreme să vă dăm niște cifre. Documentul însă este în proces de lucru și nu am vrea să dăm niște cifre eronate. Când documentul va fi gata, atunci veți afla exact și sumele incluse în Lege”, a mai adăugat Stela Cheptene.

Amintim că anterior mai mulți manageri de spitale au afirmat că bugetul provizoriu îi pune în dificultate, deoarece nu își pot planifica așa cum trebuie cheltuielile. Mai ales că în acest an au avut loc și niște scumpiri, iar ei sunt nevoiți să lucreze cu banii prevăzuți pentru anul trecut.

█ Zece directori de instituții medicale, amendați de CNAM pentru că au folosit banii alocați pentru servicii medicale în alte scopuri 

„E destul de complicat să lucrezi cu un buget provizoriu, mai ales că nu știi când va fi aprobată Legea Fondurilor. Anul trecut ne-a fost destul de greu, dar pentru că am acumulat puțină „experiență”, poate anul acesta reușim să facem față mai bine situației. Anul trecut, de exemplu, medicamentele necesare le-am cumpărat cu 3 milioane de lei, dar în acest an – pentru același volum de preparate prețul a ajuns la 6 milioane de lei. Și cum în această situație să poți face față? Noi stabilisem o listă de medicamente, calculasem suma, iar după asta am tăiat din acea listă o mulțime de preparate”, afirma Vasile Malcoci, vicedirector la Spitalul din Sîngerei.

Vom preciza că bugetul provizoriu este valabil până când va fi adoptată Legea Fondurilor pentru anul 2016. Amintim că anul trecut Legea Fondurilor a fost adoptată cu întârziere – la 28 aprilie, fapt ce a generat o mulțime de probleme în sistemul de sănătate, spitalele acumulând datorii colosale în doar câteva luni. În 2015 bugetul provizoriu pentru sănătate a constituit 4,6 miliarde de lei. 

 

 Articole relaționate:

Fondul de asigurări medicale, cu o gaură de sute de milioane de lei, în două luni de activitate

Peste un miliard de lei în fondul asigurărilor medicale. Suma este, totuși, prea mică 

Guvernul democrat va controla direct bugetul în sănătate. Directorul CNAM va fi numit fără concurs