Redactor: Ina Guțu

Mamele care fumează în timpul sarcinii riscă să nască băieți infertili. Sunt datele unui studiu început în Australia încă în 1989 și finalizat recent, pe un eșantion de peste 2.900 de viitoare mămici.

Copiii acestora au fost examinați prima oară înainte de naștere, iar următorul test a avut loc atunci când adolescenții au atins vârsta de 20 de ani. Ei au fost supuși unui examen, care a inclus măsurarea volumului testiculelor, calitatea materialului seminal, dar și cantitatea de hormoni produsă de organism.

Rezultatele au arătat că unul din șase băieți avea o concentrație de spermatozoizi sub limitele normale definite de Organizația Mondială a Sănătății, adică 20 de milioane per mililitru, scrie Daily Mail. Mai mult de un sfert din numărul total al băieților avea o calitate a materialului seminal scăzut. Aceste caracteristici au fost depistate, în special, în cazul celor născuți de mame care fumau în timpul sarcinii.

Experții au mai constatat că materialul seminal de calitate slabă în tinerețe poate fi cauzat de expunerea în copilărie la fumul de țigară provenit de la mamă, dar și de anumite probleme apărute în procesul de dezvoltare al copilului. Savanții mai susțin că bărbații care se droghează sau fumează sunt mult mai predispuși să întâmpine probleme de fertilitate.

Experții în sănătate afirmă că, deja de 20 de ani, există un declin constant al calității materialului seminal, în mod special legat de scăderea numărului de spermatozoizi. Problema a fost pusă pe seama unor factori de mediu cum ar fi expunerea la toxine sau fumatul.

 

Articole relaționate:

Zeci de milioane de vieți spulberate din cauza fumatului. Decesele ar putea fi prevenite, dacă ar crește prețul produselor din tutun, iar fumatul ar fi interzis în spațiile publice 

Recomandări ale OMS pentru reducerea consumului de tutun