Redactor: Elena Cioina

România este cuprinsă acum de un scandal de proporții în domeniul sănătății. O investigație jurnalistică a scos la iveală faptul că mai multe spitale din țară ar utiliza dezinfectanți diluați, achiziționați de la o companie care-i livrează mai multor instituții medicale, inclusiv Institutului Oncologic de la București. Ministerul Sănătății urmează să prezinte astăzi primele rezultatele ale anchetei.

Între timp, premierul Dacian Cioloş i-a cerut ministrului Sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu, urgentarea clarificării problemei. Mai mult, acesta a constatat „cu surprindere” că în România nu există laborator acreditat care să facă formal şi oficial teste de sanitaţie. În consecință, Ministerul Sănătăţii nu poate să ia decizii într-o astfel de situaţie, scrie Gândul.

„Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanţilor din spitale şi am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranţă sanitară pentru ca pacienţii să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparţin sistemului public de sănătate”, a scris şeful Executivului pe Facebook.

█ Criza lovește în igiena spitalelor. Doctorii nu au cu ce să-și spele mâinile 

El a precizat că primele rezultate vor fi comunicate de către ministrul Sănătăţii astăzi. „Dânsul mi-a spus că o să prezinte în conferinţă de presă rezultatele verificărilor de sanitaţie. O să dea dânsul detalii, un prim control pe care l-a făcut, şi apoi, din discuţiile pe care le-am avut, am constat cu suprindere că nu avem niciun laborator acreditat în România care să poată să facă în mod formal şi oficial astfel de teste şi din păcate Ministerul Sănătăţii nu poate să ia decizii fără un control sau fără rezultate din partea unui laborator acreditat. I-am cerut domnului ministru să ia cât mai rapid măsurile ca să avem astfel de analize de un laborator acreditat şi să informeze opinia publică cu toate măsurile pe care le dispune", a spus Cioloş.

Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat presei că este clar că unii nu şi-au făcut datoria, precizând că se va face o analiză şi vor fi trase concluziile care se impun.

Parchetul General s-a autosesizat săptămâna trecută în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, după o anchetă a jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o cocentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie.

Ministerul Sănătăţii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora.

█ Afaceri cu bahile în spitalele din Moldova. Vizitatorii și pacienții sunt nevoiți să le cumpere. Managerii afirmă că au bugete prea sărace ca să le dea gratuit. „Poate în 20 de ani vom fi mai bogați” 

Totodată, ministrul Sănătăţii a dispus efectuarea unui control privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi la Institutul Oncologic Bucureşti, ca urmare a anchetei realizată de jurnaliştii de la euractiv.ro.

"Ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, ieri, trei mai, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor", a declarat ieri Ministerul Sănătăţii de la București.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General, iar ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti.

Potrivit anchetei jurnaliştilor de la EurActiv „Cel mai mare spital oncologic românesc ia direct de la Hexi Pharma soluţiile dezinfectante şi plăteşte bani grei pe curăţenie unei firme din acelaşi trust. Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)”.

În ancheta realizată de jurnaliştii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Alex Nicodim, publicată în Gazeta Sporturilor, se arată cu documente obţinute de la angajaţi Hexi Pharma că există inadvertenţe între concentraţia de soluţii dezinfectante din produsele folosite în spital şi ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentraţia reală de substanţă activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă. De asemenea, 5% este concentraţia reală de substanţă activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanţa activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentraţia reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

Ministerul Sănătăţi a mai anunţat că, astăzi, în cadrul videoconferinţei cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii pe 28 aprilie.

  Articole relaționate:

FOTOREPORTAJ// Excursie urât mirositoare. Veceurile spitalelor din Moldova sunt mizerabile, fără hârtie igienică și săpun 

Dezinfectează seringile în spirt şi le folosesc de mai multe ori, pe propriul risc. Bolnavii de diabet dependenți de insulină din Moldova își pun în pericol propria sănătate, din lipsă de bani