Redactor: Ina Guțu

Un nou test de sânge ar putea prezice cât de repede vor îmbătrâni oamenii, iar în rezultat ar putea deschide calea spre dezvoltarea unor medicamente care să trateze afecțiunile asociate vârstei, scrie Daily Mail. Savanții de la King College din Marea Britanie, au identificat în sânge un grup de markeri chimici cunoscuți cu numele de metaboliți (un tip de molecule implicate în creștere, dezvoltare și reproducere), care au legătură cu îmbătrânirea.

Studiul arată că un număr de 22 de metaboliți ar avea legătură cu accelerarea procesului de îmbătrânire la vârstă adultă, iar aceștia ar putea fi identificați, pe viitor, cu ajutorul unui test de sânge.

“Pentru că acești 22 de metaboliți, responsabili de îmbătrânire se găsesc în sânge, în prezent putem să stabilim vârsta unei anumite persoane foarte ușor, iar pe viitor acest lucru ar putea fi dezvoltat astfel încât să putem identifica persoanele predispuse la o îmbătrânire rapidă” a declarat Ana Valdes, unul dintre autorii studiului.

Unul dintre metaboliții, care are legătură cu vârsta și bolile asociate odată cu îmbătrânirea prezintă diferențe în cazul unor  gemeni, născuți însă cu greutăți diferite. Asta înseamnă că greutatea avută la naștere afectează un anumit mecanism molecular care modifică metabolitul responsabil de îmbătrânire. Molecula respectivă are legătură cu aspecte precum funcționarea plămânilor, densitatea minerală din oase și greutatea la naștere, cunoscute deja că au un rol important în procesul de îmbătrânire. Oamenii de știință susțin că nivelul și cantitatea acestui metabolit este afectat de stilul alimentar pe parcursul dezvoltării persoanei.

”Era cunoscut de mult timp faptul că greutatea copilului la naștere este un factor determinant al sănătății în perioada adultă și cea a vârstei înaintate, iar persoanele care se nasc cu o greutate mică sunt mai predispuse la boli asociate vârstei. Acest studiu a descoperit însă aspectul molecular implicat” a declarat presei britanice, profesorul Tim Spector.

Cercetarea, publicată în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, a analizat probe de sânge prelevate de la un număr de 6.000 de gemeni.