Autor: Irina Papuc
Importatorii de medicamente recurg la evaziune fiscală, introducând în țară medicamente cu 300 de procente mai scumpe decât prețul indicat de producător, arată un raport al Curții de Conturi, făcut ieri public. Auditorii au mai constatat că o mare parte din produsele farmaceutice erau achiziționate din zone off-shore.
Anul trecut în Republica Moldova au fost introduse produse farmaceutice în valoare de aproape 2 miliarde de lei. Specialiștii de la Curtea de Conturi au examinat peste 8.000 de declarații vamale și au depistat că în 169 de cazuri prețurile indicate de producător și de importator la vămuire nu corespundeau. „Au fost contrapuse prețurile declarate în vamă și cele indicate de producători pe site-urile oficiale ale Ministerelor Sănătății din țările respective. În cazul a 14 denumiri de medicamente prețul era majorat de la 50 până la 300 de procente”, a precizat raportorul Victor Munteanu, șef de secție la Curtea de Conturi. Acesta însă nu a precizat despre ce medicamente este vorba.
Totodată, funcționarul afirmă că marfa indicată în peste 200 de declarații vamale, în valoare de peste 58 de milioane de lei, provine din zonele off-shore - Panama, Belize sau Seychelles. Victor Munteanu precizează că legislația prea permisivă și ambiguă îi „ajută” pe importatori să câștige bani grei având în vedere că legislația nu prevede prezentarea obligatorie de către declarant la vămuirea mărfurilor a declarației vamale din țara de expediere. Totodată, legislația națională permite importatorilor să declare un alt preţ la produsele farmaceutice decât cel al producătorului. Acest lucru se răsfrânge şi asupra preţurilor de comercializare a medicamentelor pe piaţa internă, fapt ce implică riscuri de evaziune fiscală și costuri suplimentare pentru buget, mai consideră autorii raportului.
Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Alexandru Coman afirmă că în 2012, perioada vizată în raport, instituția pe care o conduce nu avea dreptul să stabilească prețurile de producător. Mai mult, el afirmă că autorii raportului au încurcat noțiunile și n-au înțeles până la urmă ce înseamnă un preț de producător și cum este format acesta.
Articole relaționate: