Autor: Irina Papuc
Agenția Europeană pentru medicamente a stabilit că perfuziile intravenoase, care conțin fier, pot provoca reacții adverse grave. Medicii le administrează frecvent gravidelor care suferă de anemie care nu pot lua suplimente cu fier pe care orală sau bolnavilor de insuficiență renală, dependenți de dializă.
Agenția Europeană pentru Medicamente a evaluat raportul risc-beneficiu al medicamentelor cu administrare intravenoasă care conţin fier la solicitarea Agenției Medicamentului din Franța. Autoritatea a concluzionat că beneficiile acestora depăşesc riscurile, însă este obligatorie adoptarea unor măsuri pentru reducerea la minimum a riscului de apariţie a reacţiilor alergice.
Astfel, medicii care totuși vor folosi perfuziile cu fier trebuie să se asigure că femeile nu au avut anterior reacții adverse la astfel de medicamente.
Administrarea în cazul gravidelor este interzisă, însă, există și excepții. Atunci când viitoarea mămică nu poate înghiți suplimentele din fier sau acestea se dovedesc a fi ineficiente, iar riscurile în privința sănătății mamei sunt prioritare, atunci doctorii îi pot prescrie medicamentul, dar numai în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină.
În plus, Agenția a decis că preparatul poate fi administrat numai în spitalele în care există echipament de resuscitare imediată și personal medical instruit în gestionarea șocurilor anafilactice. În urma administrării medicamentului pacientul trebuie supravegheat timp de 30 de minute, chiar dacă a avut o toleranță bună la doza anterioară. Totodată, doctorii sunt obligați să anunțe pacienții despre orice reacție adversă.
Periculos pentru gravide, bolnavii de astm bronșic și cei care au alergii
Preparatele pentru administrare intravenoasă care conţin fier sunt prescrise în special celor care suferă de anemie, pacienţilor cu insuficienţă renală, care fac dializă, înaintea intervenţiilor chirurgicale sau în cazul tulburărilor de absorbţie la nivel intestinal. Grupul de risc îl reprezintă persoanele care au afecţiuni ale sistemului imunitar, care au suferit de astm bronşic, eczemă sau alte alergii. Preparatele cu administrare intravenoasă care conţin fier pot determina reacţii de hipersensibilitate grave, care pot fi letale. De asemenea, riscurile se pot răsfrânge și asupra fătului. Cele mai grave pot fi anoxia sau decesul. Totuși, până acum nu există o decizie de retragere de pe piață a medicamentelor care conțin fier, din lipsă de dovezi clare. O decizie finală va fi luată de Comisia Europeană.
Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică peste 40 la sută din numărul total de gravide suferă de anemie.
Articole relaționate:
Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie