Redactor: Ina Guțu

Trăsăturile de personalitate pe care le are copilul în primii cinci ani de viață poate să prezică dacă acesta va avea probleme cu consumul de alcool în adolescență. Sunt concluziile unui studiu realizat de un grup de cercetători britanici.

Savanții au analizat rezultatele unei cercetări de lungă durată în care 12.600 de copii  au fost puși sub observație imediat după naștere, până la vârsta adolescenței, aproximativ 15 ani.

Datele despre trăsăturile de personalitate au fost colectate în urma unor interviuri cu părinții micuțiilor, dar și cu copiii, după ce aceștia au început să vorbească.

Astfel, consumul de alcool în adolescență a fost pus pe seama a două tipuri de temperament: instabilitate emoțională și sociabilitate redusă, pe de o parte, și sociabilitate ridicată  sau caracter extrovertit, de cealaltă parte. 

S-a constat că persoanele care în copilărie prezentau un grad crescut de instabilitate emoțională sau erau foarte extrovertiții, erau mult mai predispuși să aibă probleme cu alcoolul în adolescență.

Rezultatele au fost apreciate în lumea științifică, cu mențiunea însă că mai este nevoie de studii pentru a putea prezice cu certitudine în primii ani de viață, dacă un copil va avea sau nu probleme cu consumul de alcool la vârsta adolescenței.

 

Articole relaționate:

Mamele care fumează în timpul sarcinii riscă să nască băieți infertili