Autor: Natalia Nicoreanu

În era digitalizării și a tehnologiilor informaționale moderne, majoritatea spitalelor din Moldova încă mai folosesc pixul și hârtia pentru a duce evidența bolnavilor și a cheltuielilor administrative. Mai grav este că în această listă intră și instituțiile medicale republicane, care anual tratează zeci de mii de pacienți, iar evidența lor este imperioasă pentru un management eficient al instituției.

Unele sunt digitalizate parțial, dar acest lucru nu le salvează de la cheltuieli nejustificate. Astfel, în lipsa unor sisteme informaționale integrate, spun conducătorii instituțiilor medicale, fraudele și gestionarea ineficientă a instituției sunt inevitabile.

Am stat de vorbă cu directorul Spitalului Clinic Republican, unul dintre cele mai mari din țară. Recent Curtea de Conturi atenționa Ministerul Sănătății că instituțiile medicale din Moldova folosesc în activitatea lor sisteme informaționale fragmentate care nu asigură transparență medicală și administrativă. Printre spitalele verificare este și Spitalul Clinic Republican.

 Sistemul Informațional Integrat în Sănătate, funcțional atât în Centre de Sănătate, spitale și în laboratoarele autonome. Ce funcții îndeplinește softul pentru fiecare instituție medicală în parte

Directorul instituției, Anatol Ciubotaru, ne-a povestit că până acum câteva luni toată evidența administrativă și cea medicală era ținută pe hârtie și cu pixul în mână. Managerul recunoaște că încă nu are altă soluție, chiar dacă înțelege că lucrul manual ia în primul rând timp, iar în al doilea – există riscul unor fraude. Anatol Ciubotaru a declarat pentru Sănătate INFO că deocamdată doar visează la digitalizarea instituției pe care o conduce.

El se laudă că, de curând, a reușit să pună în aplicare un soft, însă acesta este incomplet, care nu-i asigură nici măcar o evidență bună a necesităților pentru consumabile și medicamente din instituție.

„Cu părere de rău Spitalul Republican este unul dintre puținele spitale din oraș care nu are un sistem informațional integrat. S-a vorbit mult, dar nu s-a făcut nimic în acest domeniu. Spitalul Republican a fost unicul cred, până acum o lună-două, în care evidența se ducea doar pe hârtie, doar de mână și nu era nicio informație. Acum deja funcționează, dar nu este complet. Este legat mai mult cu statistica noastră, atunci când decontăm consumabilele pentru Compania de Asigurări. Se face un cerc: farmacia, contabilitatea, statistica, Compania de Asigurări și Ministerul Sănătății. În cercul ăsta deja nu poți să trișezi și este foarte bine”, a declarat pentru Sănătate INFO, directorul SCR, Anatol Ciubotaru.

Directorul ar vrea să aibă un sistem informațional integrat unde să fie incluși toți pacienții, iar medicii să aibă oricând acces la istoriile medicale ale bolnavilor care le-au trecut pragul, să permită evidența necesităților și stocurilor de medicamente și consumabile din spital, dar și cele existente în farmacie precum și controlul mijloacele financiare din contabilitate.

Ciubotaru își pune mari speranțe în instituirea acestui sistem informațional, prin intermediul căruia, spune el, vor putea fi evitate fraudele legate de medicamente și consumabile. Managerul recunoaște că asemenea situații erau frecvente până nu demult și a dat un exemplu.

█ Cum poți cere opinia altui specialist în problema ta de sănătate, prin intermediul Dosarului electronic de sănătate și al Sistemului Informațional Integrat în Sănătate 

 „La noi se cheltuiau foarte multe medicamente și permanent era o lipsă mare de medicamente. Doamna ministru mi-a recomandat ca atunci când secția merge cu bonul la farmacie să indice pe bon stocul din secție. Imediat am observat cum lucrurile se schimbă. Deodată au început să ne ajungă medicamentele. Se făcea depozitare prin secții și unde se foloseau nimeni nu știe. Acum facem și economii de bani și medicamente ne ajung”, a adăugat Ciubotaru.

 „Noi am vrea ca fiecare pacient să fie introdus în acest soft, dar acum este prea amplu și costisitor pentru noi. Practic jumătate de softuri le avem pentru a digitaliza fișa de observație cu datele de laborator, radiografii, investigații medicale, dar asta este complicat, pentru asta trebuie multe calculatoare. Vrem să avem o bază de date pentru toți bolnavii. Spre exemplu a fost operat bolnavul cu trei ani în urmă, dar a pierdut peliculele, investigațiile medicale, dar în baza de date tot este. Asta vrem să facem, dar costă foarte scump. Dar oricum o s-o facem, o să căutăm sponsori”, a precizat încrezător Ciubotaru.

Pentru a-l dezvolta și pune în funcțiune, directorul spune că ar fi nevoie de aproximativ două milioane de euro, bani enormi pentru o instituție medicală. La fel de costisitoare, spune managerul, este mentenanța softului.

Ceea ce a reușit să obțină până acum este să conecteze instituția la fibră optică și să obțină de la Ministerul Tehnologiilor Informaționale vreo 50 de computere, deși e nevoie de 200. Deocamdată, a precizat Ciubotaru, softul pe care-l dețin nu a fost înregistrat la Centrul Național privind Datele cu Caracter Personal. Managerul a explicat că va face acest lucru, așa cum scrie legea, dar abia când va procesa date cu caracter personal ale pacienților și când va reuși să aibă un sistem informațional integrat.

█ Doctorii nu vor mai trebui să completeze manual cartela medicală a bolnavului. Sistemul Informațional Integrat în Sănătate va salva informațiile și în Dosarul Electronic de Sănătate al acestuia 

 „Avem nevoie de 200 de calculatoare. Pentru procurarea computerelor și printerelor Ministerul Sănătății ne-a promis că ne dă trei milioane de lei. Deja primim niște calculatoare de la Ministerul Tehnologiei Informaționale, vreo 50 de bucăți. La ei sunt decontate, dar sunt în stare bună, iar inginerii noștri lucrează deja de o săptămână și le verifică, care sunt bune le vor aduce la noi. Poate mai găsim computere și din altă parte și mai economisim bani pentru acest soft”, a conchis Ciubotaru.

Rezultatele unui audit de activitate la trei instituții medicale din țară arată că spitalele din Moldova cheltuie nejustificat banii publici, inclusiv, pentru folosirea unor softuri fragmentate, iar acest lucru lasă portiță deschisă pentru comiterea fraudelor. Auditorii au menționat că pentru a evita neregulile e nevoie de integrarea acestor sisteme.  Curtea a recomandat Ministerului Sănătății să instituie un astfel de soft cel puțin în spitalele republicane, care consumă cei mai mulți bani din bugetul CNAM.

În replică, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a recunoscut problema și a asigurat membrii Curții că în acest an, un asemenea sistem informațional urmează să fie aplicat în instituțiile medicale din țară, fără să precizeze de ce costuri este nevoie și de unde vor fi luați banii pentru ele.

Spitalul Clinic Republican are 804 de paturi, repartizate în peste 20 de secţii. Anual aici sunt tratați aproximativ 28 de mii de pacienţi.

 

█ Articole relaționate: 

 În premieră, în Moldova este lansat Sistemul Informațional Integrat în Sănătate. Din această toamnă, instituțiile medicale vor putea fi gestionate în regim online 

 Ce schimbări aduce Sistemul Informațional Integrat în Sănătate în activitatea instituțiilor medicale din țară 

 Beneficiile sistemelor el

 Vizitele pacienților la doctor, clasificate în SIIS în funcție de problema de sănătate