Autor: Rodica Obreja

Au rămas fără laboratorul pentru efectuarea investigațiilor. Medicii de la Centrul de Sănătate din satul Gribova, raionul Drochia sunt supărați pe colegii lor de la Spitalul Raional că le-au stricat cel mai important echipament medical, care le permitea oamenilor din sat să facă diverse analize în localitatea lor.

Aparatul, câștigat dintr-o donație străină, nu mai funcționează de jumătate de an. Medicii de la Centrul de Sănătate Gribova l-au împrumutat, pentru câteva zile, colegilor de la raion care urmau să primească unul nou. Acum, cadrele medicale de la Gribova sunt nevoite să-i trimită pe pacienți la raion pentru diverse investigații, aceștia fiind nevoiți să parcurgă o distanță de aproximativ 20 de kilometri.

„Suntem nevoiţi să scriem zilnic peste 50 de bilete de repartiție pentru diverse analize către Centrul medicilor de familie din Drochia. Și asta în condițiile în care cei mai mulţi dintre pacienții de la Gribova sunt hipertonici şi diabetici. Uneori mostrele pentru analize sunt preluate şi transportate chiar de medicii noștri la Spitalul Raional. „Problema este că acestea ajung peste o zi sau chiar două, fapt ce se reflectă asupra rezultatelor”, spune Maria Godaroga, soră medicală superioară.

Responsabilii de la Centrul de Sănătate Gribova susțin că instituția nu mai poate cumpără unul nou, pentru că aparatul costă cel puțin 30 de mii de lei, bani de care nu dispun.    

De cealaltă parte, administrația Spitalului Raional recunoaște că utilajul medical s-a defectat, dar promite să-l repare. „Am dus aparatul medical la Chişinău, pentru a vedea dacă poate fi reparat”, spune Tudor Cojocaru, directorul spitalului din Drochia.

Până când problema va fi soluționată cei peste 5.500 de locuitori din cele patru sate din vecinătate care se deservesc la Centrul de Sănătate din Gribova vor fi nevoiți să meargă pentru analize la Centrul Medicilor de familie din Drochia.

 

Articole relaționate:

Spitalul din Drochia, utilat cu bani japonezi. Oamenii vor putea afla dacă suferă de cancer fără să mai meargă la Chișinău

Japonia acordă Republicii Moldova un credit de 60 de milioane, pentru dotarea cu echipamente performante a spitalelor din țară