Igor Zubcu, vicepreședintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova
Nu există sistem fără lacune. În cazul de față, colectivele de muncă insistau, și acum văd că se organizează ședințe ale colectivelor, în care angajații din sistemul medical cer să fie păstrate categoriile de calificare la salarizare. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, care este autoritatea sindicală supremă și partener social la nivel de Guvern și patronate, s-a expus la cest subiect: categoriile de calificare sunt un stimul important în ce privește salarizarea și pregătirea profesională a cadrelor, în caz că sunt îndepliniți indicatorii de performanță.
Unii salariați s-au expus și anume: categoria superioară acorda până acum un spor salarial de 50%, categoria întâi – 40%, iar a doua – 30%. Conform noului sistem, este o diferențiere din zece în zece ani a părții fixe a salariului, și deja ceea ce ține de un spor de 15% pentru performanță. Este posibil ca unii salariați să nu poată vedea creșteri de salarii, dar poate vor fi.
O altă lacună expusă oficial este că totuși, ar fi bine ca diferența dintre vechimea în muncă să nu fie din zece în zece ani, așa cum e stipulat în noul regulament propus. Propunerile noastre sunt ca să fie din cinci în cinci ani. Ca după cinci ani să ai o parte fixă garantată mai mare decât a unui începător. Din zece în zece ani, este un decalaj prea mare, deoarece un începător ar avea același salariu ca cel cu nouă ani și 11 luni de muncă.
Prin unele surse mass-media se vehiculează că am fi împotriva majorării salariilor cu 50%. Dacă noi pledăm pentru majorarea indemnizațiilor cu peste 200% pentru tinerii specialiști care aleg să muncească în mediul rural, nu văd cum noi ne-am împotrivi pentru majorarea salariilor.
Federația Sindicală „Sănătatea” este organ de control obștesc al respectării legislației muncii. Inevitabil, avem opinii divergente asupra unor proiecte legislative. Dacă alții trebuie să vadă plusuri, noi trebuie să vedem și minusuri și anumite riscuri. Dacă noi vom considera orbește că totul e bine, atunci la implementarea acestui sistem, salariații vor spune că Federația Sindicală „Sănătatea” nu a fost vigilentă.
În acest sens, venim cu un șir de propuneri de îmbunătățire, nu de respingere a proiectului dat, așa cum se vehiculează. Salarizarea este o problemă foarte sensibilă, iar noi ne-am exprimat îngrijorările.
Vasile Tomuz, vicedirector medical la Institutul Mamei și Copilului
Proiectul de salarizare a cadrelor medicale, ca idee, este unul foarte bun. Majoritatea sunt de acord și chiar doresc aplicarea acestui proiect de salarizare. Doar că, apare un decalaj între specialiștii tineri și cei care au un stagiu mai mare, anume în privința categoriei. Și aici e toată problema de bază. Eu cred că în loc de indicele de performanță, partea a doua care e flexibilă, era mai bine de introdus din start – categoria, adică tot aceeași indici de performanță, dar în funcție de stagiul de muncă. Cam tot aceleași procente ies, numai că în baza categoriei. Atunci ar fi și lupul sătul și oaia întreagă. Astfel, nici tinerii specialiști nu pierd nimic, deoarece după rezidențiat ei primesc practic toți categoria a doua. Ar fi bine să rămână tot acele 30-50%, dar în funcție de categoria de bază. Atunci tinerii vor fi mai motivați să se pregătească profesional și să-și crească categoria de calificare, deoarece până acum sunt foarte mulți care nu au categorie. Proiectul l-am citit de mai multe ori și e foarte bun, dar aceasta e problema de bază pe care o văd eu.
Noi am avut discuții cu întreg colectivul, am făcut adunarea generală a instituției unde s-a adus la cunoștință noul proiect de salarizare. În general, opinia colectivului e pozitivă, cu excepțiile pe care vi le-am relatat, cele în privința categoriei.
Andrei Iațișin, șeful Centrului de Sănătate din Strășeni
Noi am făcut o ședință a instituției și am avizat pozitiv proiectul respectiv. Ni s-a părut mai bun decât regulamentul din Hotărârea de Guvern 1593 din 2003. Regulamentul nou înaintat, vine cu o majorare a salariilor, este mai simplu și noi suntem „pentru” a-l implementa, deoarece are mai multe beneficii. Spre exemplu, mereu avem probleme cu tinerii specialiști, atunci când se angajează. De fiecare dată trebuie să ne gândim ce coeficient de muncă să le punem, ca ei să primească un salariu cât de cât normal. Acum, se propune ca salariul să fie cu mult mai mare, în jur la 4.000 pentru tinerii începători și nu 1.500-2.000. Mai este prevăzută și indexarea salariului odată cu scumpirea unor produse, etc. Noul proiect prevede atât salariu stabil, cât și salariu variabil. Salariul variabil depinde de indicatorii de performanță. Dacă îi îndeplinesc, atunci lucrătorii medicali vor fi remunerați adăugător.
Dacă unii nu sunt de acord, asta nu înseamnă că trebuie de avizat negativ. Sunt probleme, dar vor fi șlefuite pe parcurs. Sperăm că o dată cu aprobarea proiectului, vom trăi mai bine. Dacă se vor majora salariile, cred că toți se vor bucura. Vom vedea cum vor evolua lucrurile, deoarece sunt opinii diferite.