Autor: Irina Papuc

Operațiile de transplant ar putea fi efectuate în curând și în instituțiile medicale private. Acum, acest lucru este interzis prin lege, însă autoritățile și-au propus să modifice cadrul legal.

Activitățile de transplantare, de păstrare a celulelor și țesuturilor umane ar putea fi efectuate și în clinicile private. Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de lege în acest sens, care este supus dezbaterilor publice.

Potrivit documentului, activitățile de prelevare și transplant trebuie să fie efectuate și în clinicile private din Moldova, ceea ce ar permite dezvoltarea mai rapidă a relațiilor de parteneriat public-privat. Acum, Legea privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane prevede că astfel de proceduri medicale să fie desfășurate exclusiv în instituții publice, ceea ce nu este corect, este de părere vicedirectorul Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc.

„Calitatea serviciilor medicale prestate în clinicile private este în ascensiune. De multe ori condițiile sunt mai bune decât în cele de stat. Ar fi corect să le oferim posibilitatea de a se implica în acest domeniu”, a mai spus vicedirectorul. Totuși, Romanciuc precizează că instituțiile private vor avea dreptul să efectueze transplanturi de țesuturi sau cornee, deocamdată fiind impuse restricții în privința prelevării și transplantării organelor.

„Este prematur să vorbim despre astfel de prevederi. Deși există legi puse la punct, trebuie să ne asigurăm că nu vor exista cazuri de trafic de organe. Vom revedea cadrul legal în acest sens, atunci când va fi timpul potrivit”, a mai precizat Grigore Romanciuc. Sursa precizează că toate cheltuielile pentru transplant vor fi rambursate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Proiectul de lege, pregătit de Ministerul Sănătății, prevede că orice instituție medicală privată va putea efectua activități de prelevare și transplantare numai după ce va primi acreditare de la Ministerul Sănătății. Același document mai prevede că orice persoană care va dona un organ va beneficia de poliță de asigurare pe viață. 

 

Articole relaționate:

Ministerul Sănătăţii nu are bani pentru Banca de ţesuturi umane 

Primul transplant de la donator cadaveric în premieră în Moldova, planificat în septembrie. Anual, 150 de persoane în moarte cerebrală ar fi putut deveni donatori