Autor: Parascovia Sula
Muzeul Național de Istorie a Moldovei a devenit un centru de atracție pentru moldovenii care au vrut să afle mai multe informații despre proiectele Biroului de Cooperare al Elveției din Republica Moldova, care împlinește 15 ani de activitate pe teritoriul Moldovei. Astfel, cei prezenți la eveniment au învățat cum să acorde primul ajutor medical copiilor în cazurile de urgență, au putut simți pe propria piele emoțiile unui om care suferă de psihoză, dar și cum să iasă din starea de stres, și chiar cum să prevină eventuale accidentele acasă sau în transport în rândul copiilor. Fiecare participant a putut beneficia de diverse ateliere interactive, bucurând-se de o seară sănătoasă alături de familie.
Astfel, timp de câteva ore în curtea muzeului au fost amenajate patru zone, una, unde doritorii au putut participa în cadrul unor ateliere și afla mai multe informații din domeniul sănătății, alta, unde s-a vorbit despre calitatea apei din Moldova, a treia zonă a venit cu date despre migrația moldovenilor, precum și alte activități interactive pentru copii și a patra a fost zona „cultură”, unde moldovenii s-au relaxat pe ritmuri de jazz, au vizionat piese de teatru, dar și câteva filme documentare.
Acest eveniment i-a invitat pe locuitorii Capitalei să se bucure de o seară sănătoasă și să profite de posibilitatea de afla informații din mai multe domenii. Cei mai interesați de sănătate au fost părinții.
„Am organizat evenimentul pentru a sărbători 15 ani de activitate a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova. Astfel, am încercat să aducem pe teritoriul muzeului toate proiectele elvețiene implementate în țară. Deoarece noi lucrăm în patru domenii, am amenajat curtea astfel ca să avem zone distincte. În zona „sănătate” am avut specialiști, psihologi, asistenți sociali, medici și polițiști, deoarece am avut activități cu implicarea vizitatorilor. Oamenii au putut învăța pe manechine cum să acorde primul ajutor medical copiilor, precum și să afle multe alte informații interesante”, a declarat pentru Sănătate INFO Natalia Cernat, coordonator comunicare de la Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova.
Unul dintre proiectele susținute de Agenția Elvețiană este „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, implementat de Trimbos Moldova. Reprezentații organizației au prezentat mai multe activități cu scopul de a combate stigmatizarea persoanelor cu tulburări mintale de către societate.
„Am venit cu câteva premiere pentru țară. Una dintre ele a fost experiența de simulare a unei stări de psihoze. Acesta a fost unul dintre cele mai mari puncte de atracție al evenimentului. Zeci de oameni au încercat două dispozitive care redauo stare de psihoză. Stigmatizarea oamenilor care au probleme de sănătate mintală este foarte mare. Este ușor să-i spui unui om că e nebun sau psihopat, însă, este mai greu să te gândești prin ce trece acel om ca experiență în fiecare zi și să te gândești că nu are nici o vină că s-a îmbolnăvit”, a menționat și Andrei Rizescu, specialist în comunicare Trimbos Moldova.
Pe lângă aceasta Trimbos a mai organizat și un curs, oferit de un psihiatru, unde oamenii au învățat cum să depășească stările puternice de stres și epuizarea emoțională.
„Repemol fiind un proiect de sănătate, de asemenea, beneficiază de un sprijin esențial în domeniul serviciilor pediatrice de urgență. Ieri, noi am oferit cursuri de prim ajutor cu manevre pe manechine, astfel încât oamenii să vadă cum se face resuscitarea, dar și cum se acordă anumite măsuri de prim ajutor copiilor. Am mai oferit și lecții de educație rutieră pentru copii, precum și consultații ale medicului specialist pediatru, care a vorbit părințilordespre securizarea casei, pentru ca aceștia să evite accidentele cu implicarea copiilor de până la cinci ani”, a spus Natalia Ciubarov, coordonator de comunicare la Repemol.
La eveniment a fost prezent și Programul „Măsuri de promovare a încrederii” Transnistria – Sectorul Sănătății. Acesta este un proiect care își propune să asigure accesul populației din regiunea transnistreană la servicii calitative de sănătate cu un accent sporit pe sănătatea mamei și a copilului și pe imunizare.
„Am povestit oaspeților evenimentului despre suportul acordat instituțiilor perinatale din stânga Nistrului și ce se va mai realiza în acest sens cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Pe lângă aceasta, vizitatorii cortului au avut posibilitatea să admire o expoziție fotografică cu rezultatele proiectului, iar copiii au desenat un pod al încrederii peste Nistru. Am fost plăcut surprinși săaflăm că mulți dintre vizitatorii cortului au vorbit despre importanța susținerii oamenilor din stânga Nistrului, suportul acordat nou-născuților și mamelor fiind o prioritate absolută”, a menționat și Viorel Albu, manager infrastructură în cadrul proiectului UE – PNUD ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.
O altă atracție a serii a fost diagnosticul stării de sănătate prin bioimpedanță. „Oamenii au putut să-și testeze starea de sănătate prin bioimpedanță, examenul medical, care cu ajutorul unui aparat îți arată pe loc indicatorii de sănătate. Astfel, în baza rezultatelor, medicii au putut oferi sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății (de alimentație, scădere în greutate, etc.). De asemenea, am avut o expoziție interactivă, în cadrul căreia s-a abordat modul sănătos de viață fără alcool, tutun și droguri. Am organizat și o loterie cu întrebări despre sănătate la general, în special despre cea sexual reproductivă, iar cei ce răspundeau corect primeau cadouri. La eveniment au fost prezenți și specialiști care au oferit consultații pe diverse teme. Este vorba despre doi ginecologi, un androlog, un dermatovenerolog, un consilier pe tema HIV SIDA, psihologi, dar și asistenți sociali”, a mai precizat pentru Sănătate INFO și Olga Ceban, asistentă socială a Centrului Prietenos Tinerilor „Neovita”.
La eveniment au participat câteva sute de oameni. Organizatorii evenimentului spun că oaspeții au rămas plăcut impresionați de atelierele și informația de care au beneficiat.
Din 2001 până în prezent, Guvernul Elveției a oferit Moldovei 108 milioane de euro, dintre care 48 de milioane sunt pentru îndeplinirea priorităților Strategiei de Cooperare a Elveției pentru Republica Moldova 2014-2017, ale cărei domenii prioritare de activitate sunt „Sănătatea” și „Apa și sanitația”.
Pentru a vedea mai multe imagini de la evenimeniment accesați aici.