Autor: Elena Cioina

Serviciile oncologice din Moldova ar putea fi prestate și de către instituțiile medicale private. Guvernul urmează să avizeze pozitiv unui proiect de lege, care le va oferi acestora dreptul de a diagnostica și trata pacienții cu cancer. Acum bolnavii sunt tratați, în mare parte, la Institutul Oncologic, iar unii cu forme mai grave sau mai rare pleacă în străinătate. Documentul urmează să fie aprobat mâine în ședință, iar ulterior va fi discutat și de către Parlament.

Inițiativa privind modificarea art.41 din Legea Ocrotirii Sănătății aparține unui grup de deputați, care au propus-o pentru discuții încă toamna trecută. Este vorba de Oxana Domenti, Boris Golovin și Andrian Candu. Subiectul a stârnit atunci o serie de dezbateri și nemulțumiri din partea responsabililor de la Institutul Oncologic, care au afirmat că oncologia este o prerogativă a statului, prin urmare pacienții trebuie să aibă acces gratuit la serviciile pentru prevenirea și tratamentul cancerului. Chiar și așa, Ministerul Sănătății l-a propus Guvernului  pentru aprobare, dar acesta a fost respins. Acum autoritatea în Sănătate îl prezintă din nou și, se pare, de această dată documentul va fi aprobat.

În documentul redactat se spune că instituțiile medicale private vor trebui să dețină doar licență de activitate și să fie acreditate pentru prestarea acestor servicii, fără să mai  fie obligate să facă parteneriate publice private. În inițiativă mai scrie că Moldova deja are o experiență în ceea ce privește implicarea sectorului privat în acordarea asistenței medicale, care s-a dovedit capabil să presteze servicii performante, calitative și la standarde înalte.

█ Dispute pe seama bolnavilor de cancer. Spitalele private vor să le dea „alternative”, fără să fie clar cu ce preț 

Proiectul de lege vine să completeze un gol destul de mare spun specialiștii în sănătate, și anume serviciile de radio și chimioterapie. În avizul Guvernului la document se spune că acum Institutul Oncologic poate acoperi puțin peste 30% la sută din serviciu. Acest lucru se întâmplă din cauză că echipamentul, de care dispune instituția pentru tratarea bolnavilor, este învechit, iar tentativele de dezvoltare și modernizare au eșuat de câteva ori.

Deși mâine urmează deja să fie aprobat de Guvern, directorul interimar al Institutului Oncologic, Serghei Ștepa, a declarat pentru Sănătate INFO că nu a văzut documentul în redacție nouă, dar crede că serviciile oncologice trebuie prestate exclusiv de către instituțiile publice. „Cancerul este o maladie socială și tratarea bolnavilor de această maladie trebuie să fie o prerogativă a statului. Părerea mea personală este că ele trebuie prestate de către Institut. Deci, eu nu sunt de-acord cu această propunere. Da, noi avem aparataj mai vechi, dar el e funcțional și acum încercăm să mai dezvoltăm câteva proiecte, inclusiv cu Guvernul României. Sperăm să ne reușească ”, a precizat Serghei Ștepa.

La rândul lor, privații, s-au bucurat că documentul va ajunge din nou pe masa miniștrilor, doar că înainte de a veni cu o asemenea inițiativă ar fi fost binevenită o analiză, care să arate avantajele și dezavantajele acestei modificări, a declarat pentru Sănătate INFO directorul medical de la Clinica „Galaxia”, Larisa Catrinici.

„Nu văd absolut nicio problemă în această privință, doar că nu știu dacă există vreun studiu de fezabilitate în acest sens, să vedem care sunt avantajele. Cred că instituțiile medicale, indiferent că sunt publice ori private, trebuie să fie puse pe același cântar”, a precizat Catrinici.

La rândul său, Olga Șchiopu, președintele Uniunii Instituțiilor Medicale Private și directorul spitalului privat Medpark afirmă că garantul pentru prestarea serviciilor oncologice la cel mai înalt nivel va fi acreditarea suplimentară pe care instituțiile medicale private vor trebui să o obțină de la Ministerul Sănătății. Totuși, managerul crede că cel mai important este ca aceste servicii să fie demonopolizate.

█ Dispute pe seama bolnavilor de cancer. Spitalele private vor să le dea „alternative”, fără să fie clar cu ce preț 

„Din câte știu Ministerul Sănătății urma să reglementeze prin acreditare suplimentară instituțiile medicale private pentru a putea avea o asemenea activitate și acesta este garantul dacă vrei să le prestezi. Avem experiența țărilor vecine în care serviciul e prestat și de către privați. Eu însă aș pune accentul pe demonopolizarea serviciilor. Nu contează că se va face de către instituții publice ori private, demonopolizarea duce la concurență, iar concurența duce la progrese și calitate. Dacă se va adopta până la urmă, cel mai probabil noi vom aplica pentru o asemenea licență și vom încerca să ne lărgim spectrul de servicii”, a declarat Olga Șchiopu pentru Sănătate INFO.

Vom aminti că anul trecut Ministerul Sănătății a încercat, fără succes e adevărat, să găsească un agent economic care să investească în serviciul radiologic de la Institutul Oncologic. Într-un final, parteneriatul-public privat care se propunea a eșuat.

În septembrie anul trecut, aflat într-o vizită la Chișinău, fostul ministru al Sănătății de la București, Nicolae Bănicioiu  declara că România va continua să ajute Republica Moldova și în acest context cele două ministere ale Sănătății vor încerca să dezvolte serviciul radiologic de la Institutul Oncologic din Moldova, capacitățile medicale ale acestuia, să îmbunătățească protocoalele terapeutice pentru a oferi pacienților cu maladii oncologice acces la tratamente de ultimă generație.

Deși de la acea promisiune au trecut mai bine de nouă luni, lucrurile la Institutul Oncologic bat pasul pe loc. Autoritățile se pare încearcă să rezolve problema prin demonopolizarea serviciilor oncologice.

Propunerea celor trei deputați, Domenti, Golovin și Candu, a venit la scurt timp după întrevederea celor doi miniștri ai Sănătății, documentul fiind criticat de fostul director al Institutului, Victor Cernat.

Conform datelor oficiale, în 2014 la Institutul Oncologic s-au tratat 25 de mii de pacienți, dintre care 3,5 mii au beneficiat de tratament radiologic, rata utilizării acestui serviciu fiind de doar 32%. Asta înseamnă că din 8.200 de pacienți care au avut nevoie de radioterapie doar 2.700 au beneficiat de serviciu, cu 2.500 mai puțini decât prevăd standardele internaționale.

 

█ Articole relaționate:

Guvernul a trecut cu vederea un document dubios, care favorizează companiile ce vor investi in parteneriatul public privat in radioterapie. Statul i-a deschis calea spre buzunarul său cu bani 

Eșecurile Parteneriatelor Publice Private în sănătate. Bolnavii de cancer rămân cu promisiuni neîndeplinite 

Tarife noi în Catalogul unic de servicii medicale. Radioterapia, făcută cu aparataj de la privați, va costa mii de lei