Redactor: Elena Cioina

Problema imunizării a provocat întotdeauna discuții contradictorii, inclusiv printre moldoveni. Miturile despre vaccinuri, informațiile haotice de pe internet, lipsa unor explicații concludente direct de la medici și încă mulți alți factori reduc numărul copiilor vaccinați. Deși Moldova încă se menține bine la capitolul imunizare, cifrele oricum sunt în puțină descreștere. Directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică din Moldova, Nicolae Furtună, responsabil de prevenirea și controlul maladiilor transmisibile a explicat într-un interviu pentru ea.md de ce e important să ne vaccinăm.

Internetul și vaccinurile

„Nu sunt o persoană negativistă, dar spre regret, pe internet se publică ce vreți și de către cine vreți. Eu am o vorbă și o folosesc des - Doctorul Google este unul dintre cei mai necărturari doctori în privința vaccinurilor, imunizării și multor subiecte legate de sistemul de sănătate. Este un doctor pe care eu personal nu-l recomand nici cadrelor din sistemul de sănătate, nici mamelor, nici persoanelor interesate, dar nici celor dezinteresate. Doctorul Google este un lucru pe care eu nu-l accept din nici un punct de vedere, pentru că am găsit foarte multe informații eronate, trunchiate, lipsite de argumente etc. Nu vreau să le comentez.

 Ce înseamnă un vaccin?

„Un vaccin este un preparat imuno-biologic, care se administrează persoanelor cu scopul de a le proteja de o infecție, o boală. Vaccinarea în sine este un proces de simulare a unei infecții. Pentru a nu admite ca un copil să facă o infecție naturală, consecințele posibile ale unei infecții noi le simulăm prin vaccinare și așa protejăm organismul. Spre exemplu poliomielita, care are rată de deces foarte mare pe de o parte. Pe de alta, invaliditatea cauzată de virusul poliomielitic sălbatic este de asemenea mare. Deci persoanele care supraviețuiesc poliomielitei paralitice sunt sortite pe viață la scaunul cu rotile. Sau, e bine când copilul face o formă ușoară a rujeolei, dar dacă este asociată cu meningita, pneumonia virală și alte infecții… trebuie să știm că rujeola nu este infecția cea blândă de pe timpuri. Sau tetanosul – o infecție foarte gravă. Ei bine, în țara noastră de foarte mulți ani nu mai înregistrăm această infecție și consecințele ei.”

De ce unii părinți evită să-și vaccineze copiii

„Din păcate există fenomenul acesta, iar el pe alocuri capătă amploare. Primul motiv este că părinții nu sunt suficient de informați: fie că informația vine de la un nespecialist, fie că vine de pe internet. Pentru aceasta există doctorul de familie, doctorul cu specializare mai îngustă. Vă amintiți epidemia de oreion din 2007? Am avut zeci de mii de cazuri de îmbolnăvire și aș dori să privesc în ochi mama care a refuzat atunci să-și vaccineze băiatul contra oreionului, iar astăzi el dezvoltă sterilitate masculină. Această mamă pur și simplu nu va avea nepoți. Părintele își asumă consecințele.

Avem aici un paradox pe care încerc să-l înțeleg - de ce mama își asumă anumite responsabilități legate de sănătatea copiilor săi, fără să pătrundă în esența lucrurilor și fără să le analizeze? În 2007 am avut foarte mulți băieți care au făcut orhite serioase, iar astăzi culegem roadele: acești băieți manifestă sterilitate masculină.”

Efectele adverse frecvente ale vaccinurilor

„Să delimităm două noțiuni: pe cea de reacție și complicație post-vaccinală. Reacția este un element aproape obligatoriu și firesc, pentru că noi imităm infecția: durere, roșeață, tumifiere și febră sporită în locul unde a fost administrat vaccinul. Noi suntem conștienți că ele apar. Dacă reacționează, e o dovadă a faptului că se reacționează la inocularea unui corp străin.

În ultimii câțiva zeci de ani, în Moldova nu înregistrăm reacții provocate de calitatea vaccinurilor. Toate vaccinurile cu care se lucrează în RM sunt precalificate de OMS. Asta înseamnă un lanț riguros de „reguli de joc”. Orice producător de vaccinuri menționează o categorie de reacții posibile pentru o categorie limitată a populației. Mai frecvent întâlnim reacțiile hipertermice (febră). Nu-i putem atribui vaccinului toate consecințele posibile, care coincid în timp. Poate fi o coincidență, iar mamele trebuie să cunoască acest lucru.

O altă categorie de reacții sunt cele de tip convulsiv, întâlnite, la fel, foarte rar. Un alt tip de reacție – plânsul inconsolabil pe perioade prelungite de timp.

Este validă doar concluzia sistemului medical

„A existat o campanie masivă de denigrare a vaccinurilor și imunizării, reflectată și în Moldova. E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune. Toate consecințele administrării unui sau altui vaccin trebuie să fie interpretate de specialiștii din cadrul sistemului de sănătate. Concluzia mamei, cumetrei, vecinei sau a babelor care fac farmece, preotului și altor persoane, cu tot respectul, nu este validă pentru a fi luate în considerare. O reacție trebuie să primească verdictul din partea sistemului de sănătate. De regulă, asemenea cazuri se examinează în consiliu. Vaccinarea este un act medical, bazat pe dovezi. Lucrurile nu trebuie interpretate.”

Provocări pentru sistemul de sănătate din Moldova

„Moldova are o experiență foarte bună în domeniul imunizării, iar organismele internaționale vorbesc despre aceste succese. Suntem prima țară din Europa cu depozit național certificat, cu condiții de primire, păstrare și livrare a vaccinurilor. Să dea Domnul să se respecte aceste rigori în toată economia națională.

Un dolar investit în imunizare aduce beneficiu de 4 dolari. Vaccinarea nu e doar o injecție de moment, ci profilaxia specifică împotriva a 12 infecții și scutirea de povară a întregului sistem al economiei naționale. Epidemiile înseamnă spitale întregi reprofilate, cadre medicale noi, medicamente suplimentare, nopți plătite suplimentar, absenteism de la școală și serviciu. Să nu privim problema unilateral. Ne-am convins de asta și cu gripa. Să privim vaccinarea ca pe un tot întreg. Astăzi în lume, doar 6% din injecții se fac în scop de vaccinare și nu de tratament.”

Domnule Furtună, vă mulțumim pentru discuție.

Continuare pe ea.md