Autor: Irina Miron
Bronzatul la soare este interzis copiilor până la trei ani. Avertismentul vine din partea medicilor care admit că soarele poate fi prietenul celor mici doar cu măsură și protecția de rigoare. Cincisprezece minute de expunere la soare în fiecare zi poate provoca copiilor o serie de riscuri, mai ales că pielea lor este mult mai sensibilă la razele ultraviolete decât a celor maturi. Iată care sunt pericolele.
La ce riscuri se expune copilul
Studiile recente au arătat că 90 % din cazurile de cancer cutanat sunt provocate de razele ultraviolete la care ne expunem în copilărie. Asta pentru că pielea copiilor cu vârsta de până la trei ani nu este maturizată, iar în consecință, componentele ei, cum ar fi melanocitele, keratinocitele, fibrele de colagen și elastina au de suferit în urma acțiunii razelor ultraviolete. De aceea, specialiștii recomandă asigurarea unei fotoprotecții adecvate a copiilor, dar și respectarea unor reguli elementare. „Pentru cei care se lasă mai greu convinși să își ferească micuții de soare, se recomandă ca cel puțin să facă acest lucru la primele ore ale dimineții sau seara, sub umbrelă. Expunerea la soare, fie și pentru un timp scurt provoacă arsuri, care implică și consecințe mai grave”, a spus Natalia Lisița, șefa Secției Pediatre Oncologică de la Institutul Oncologic.
Cum aplici corect crema cu SPF
Pentru a evita arsurile solare, medicii recomandă ca pielea celor mici să fie protejată cu creme sau spray-uri cu SPF. Pentru bebeluși este indicat un factor de protecție ridicat, de 50 +. Crema trebuie aplicată cu o jumătate de oră înainte de contactul cu soarele. Se recomandă ca stratul de fotoprotecție să fie refăcut după fiecare două ore. Nu uitați să acoperiți cu cremă și fața, urechile sau spațiile dintre degetele copilului.
Cremele cu SPF 50 + sunt obligatorii în primele zile de plajă
Bebelușii nu sunt în totalitate protejați de riscuri nici în zilele înnorate. Asta pentru că nu lumina soarelui provoacă arsurile, ci razele ultraviolete, care sunt invizibile. Produsele pentru copii trebuie să aibă un factor de protecție de minimum 15. Primele zile de expunere la soare sunt și cele mai periculoase, de aceea se recomandă o cremă de protecție solară 50 +.
Metode de alternativă
Pentru cei care nu au posibilitatea să cumpere creme fotoprotectoare, medicii naturiști recomandă metode alternative de protecție împotriva arsurilor solare. Uleiul de măsline, laptele și aloia sunt doar câteva dintre metodele naturiste care s-au dovedit a fi eficiente. La fel de utile sunt și iaurturile aplicate pe piele.
Potrivit statisticilor, aproape 8 % din cazurile de cancer înregistrate anual în Republica Moldova reprezintă cancerul de piele.