Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate din cadrul Consiliului Municipal Chișinău

Am făcut câteva ședințe cu consiliile de administrație pe această temă. Săptămâna trecută am discutat în fiecare zi cu colectivele a 31 de instituții medicale din Capitală și din suburbii. Am analizat calculele salariului în baza noii formule și am constatat că situația la capitolul finanțe este dificilă. Practic nicio instituție municipală dintre cele 17 nu au suficiente finanțe proprii pentru a plăti salarii după noua metodologie. Asta chiar începând de la cele mai mici și terminând cu cele mai mari. Unor instituțiile medicale le-ar trebui până la nouă milioane de lei pentru achitarea salariilor, cum este cazul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime”.

Deocamdată nu s-a făcut nimic și nu vom putea să plătim salariile pe nou din câteva considerente. Regulamentul nou prevede ca salarizarea să fie de la întâi iulie, însă nu va fi așa, pentru că în primul rând nu avem finanțare. Ceea ce am primit noi de la CNAM până în prezent, este finanțarea pe vechi, conform contractului care a fost încheiat în ianuarie. Nu avem elaborați nici indicatorii de performanță, nici pentru manageri, nici pentru doctori. Salarizarea conform metodei de salarizare noi, din luna iulie, nu cred că poate avea loc. Ne-am dori acest lucru, dar nu văd cum. Noi vom face toate calculele necesare. Acum, am înțeles că Ministerul Sănătății organizează ateliere de lucru pentru contabilii, în care le explică cum pot implementa regulamentul nou. Cred că aceste lucru trebuia făcut mai devreme, prin martie.

Am fost în instituțiile medicale din Chișinău și am avut discuții cu colectivele. Am constatat că fiecare înțelege diferit mecanismul de salarizare și felul în care trebuie pus în aplicare regulamentul. Nimeni nu știe concret cum va avea loc procesul și ce trebuie să facă. Mulți sunt sceptici în privința măririi salariilor, deoarece cadrele medicale tinere vor fi mai motivate, decât cele stagiu. Un medic de familie care lucrează de 20 de ani ar trebui să aibă salariul fix de 5.900 de lei conform noii metodologii de calcul, dar ei deja au acest salariu. În Chișinău, spre exemplu, la Asociația Teritorială Botanică sau la Centrul de Sănătate Bubuieci, unii medici de familie aveau deja 6.500 de lei salariul fix, iar acum conform noului regulament este 5.900 de lei.
Totuși, din iulie nu cred că vom reuși să achităm salarii majorate, dar din august doar dacă vor fi încheiate contracte adiționale cu CNAM.

Deocamdată, vrem să vedem ce va fi cu salarizarea. Dacă ni s-au promis salarii mai mari și acestea vor rămâne la același nivel, atunci o să-mi pară foarte rău. Asta, deoarece atunci când se face o politică salarială ea trebuie foarte bine gândită. Acum, când s-a intrat în detalii, au apărut foarte multe situații neclare. Eu susțin ceea ce a creat Ministerul Sănătății, dar aceste mecanism nou trebuie să motiveze lucrătorul medical. Iată dacă era salariul fix pentru cei cu categorie mai mare, și mai mare de zece mii de lei, de exemplu, altceva era să fie. Vom putea însă discuta mai serios la această temă din momentul în care lucrătorii vor primi primul salariu.

Elena Palanciuc, directorul Spitalului Raional Orhei

Am primit ultima, sperăm că e ultima, variantă a regulamentului, în care erau specificați indicatorii de performanță pentru secțiile consultative și spitalicești, iar acum lucrăm la elaborarea indicatorilor pentru fiecare angajat în parte. Părerile despre acest regulament sunt diferite. Specialiștii s-au împărțit în două tabere. Vorbim de cei care au stagiu mare de lucru și aveau sporuri la salarii, iar acum rămân fără ele. Ei deja aveau tot ce le putea oferi sistemul vechi, atât coeficientul maximal, cât și spor pentru categoria superioară sau pentru șefie, dacă erau șefi de secție. Adică ei nu mai aveau unde crește. Asta e tabăra care sunt indiferenți de majorări.

Însă tinerii specialiști și asistenții medicali, personalul auxiliar sunt foarte optimiști. Să de-a Domnul să fie acoperire financiară și să li se majoreze salariul. Infirmiera avea salariul de 1.600 de lei. Acum ea va avea 2.000, 2.200, 2.400. La asistente e până la 3.600 de lei, deși a fost în jur de 2.200. La ele se majorează salariul bine. La rezidenți acum e 2.000, iar la doctorii începători, spre exemplu pentru medici de familie -5.000 de lei, chirurgi – 4.800 de lei, iar ceilalți specialiști vor avea salariul fix de 4.000 de lei. Vă dați seama că e diferență. Până acum un medic începător avea 2.200, 2.400 de lei, iar acum are 4.000 salariu fix. Prin noul regulament sunt ridicați cei care aveau salariu mizer. Eu susțin toate schimbările care motivează specialiștii să lucreze, nu doar salariul. Asta, deoarece nu doar salariul atrage specialiștii, dar și dotarea spitalului.

Cât despre categorie, părerea mea este că nu întotdeauna aceasta arată profesionalismul unui doctor. Profesionalismul este apreciat de pacient. Noi avem medici care au și titluri științifice de doctori în medicină de categorie superioară și alte titluri, dar pacienții fug de ei. În ultimul timp, cei care au categoria superioară sau erau pensionari nu mai mergeau la comisia de atestare, ci doar prezentau dosarul la Ministerul Sănătății și automat li se prelungea categoria. Acum, o dată la cinci ani trebuie să acumulezi un număr de credite pentru ridicarea nivelului de cunoștințe și prelungirea licenței. Nu prelungești diploma, nu mai poți activa. E aceeași situație. Nu se schimbă nimic.

Mai este un moment. Spre exemplu, dacă un doctor a tratat o sută de pacienți într-o lună și unul dintre ei nu a primit tratamentul conform protocolului, atunci medicul nu primește niciun bănuț. Respectiv iese că uneori poți să pierzi salariul pe o lună întreagă. Noi propuneam ca pentru fiecare caz tratat să fie achitat, dar propunerea a fost respinsă.

Regulamentul încă nu e în variantă finală, adică indicatorii nu au fost aprobați până la capăt. Cum să achităm salariul, dacă nu avem aprobat bugetul? Urmează ca din bugetul total să se calculeze 55% pentru bugetul muncii. Care va fi varianta nu știm, pentru că nu avem buget pe 2016. Nu avem încă metodologia de aplicare a business planului.
Era clar că trebuia de modificată metoda veche de salarizare a cadrelor medicale. Dar, dacă e bine sau nu, vom demonstra pe parcurs și vom mai modifica.

Valeriu Nichiforciuc, directorul Spitalului Raional Florești

Săptămâna aceasta am fost la o ședință la Ministerul Sănătății, unde s-a prezentat ultima variantă a modalității de calculare a salariului, conform noii metode de salarizare. Într-adevăr, salariile la asistente medicale, la infirmiere și lucrători medicali cresc considerabil și e bine. Salariile la medicii începători tot se măresc. La medicii care au stagiu de 20 de ani se ridică mai puțin, dar la ei era normal. Cred că acesta e un regulament bun și suntem de acord cu această nouă metodă de salarizare. Echipa Ministerului de acum este singura care a programat mărirea salariului și au introdus-o în buget. Înainte, echipele luau deciziile, dar noi singuri trebuia să găsim resursele și deseori acumulam datorii. Dacă să luăm estimativ, nouă ne trebuie aproximativ trei milioane de lei pentru a achita salariile cadrelor medicale în 2016.

Dacă să luăm așa aparte salariul s-a mărit în jur de 40% la asistentele medicale, 35% la infirmiere, iar la lucrătorii din gospodărie în jur de 20%. Aceasta înseamnă că asistentele medicale vor primi până la 3.600 de lei, infirmierele – 2.400 lei, iar personalul auxiliar – 1.500 de lei. Asta e salariul de bază. Noi suntem mulțumiți. A rămas să lucrăm, să avem pacienți și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) să ne achite pentru pacienții tratați. La tinerii specialiști salariul era 1.200 de lei, dar acum e 2.500, cel de bază. Nu cred că tinerii specialiști vor ajunge la salarii de zece mii de lei, dar poate la unul de două ori mai mare.

Vreau să accentuez că spitalul nostru e liber în privința salarizării. Dacă ați lua salariul mediu din Chișinău și l-ați compara cu cel din Florești, la noi este de două ori mai mare. Eu nu cred că vor fi careva impedimente pentru realizarea acestui regulament de salarizare. Dacă tot ce a fost stipulat se va respecta, atunci consider că e cel mai bun regulament.