Redactor: Ina Guţu
Poluarea continuă a aerului ar putea fi responsabilă de moartea a 2.1 milioane de oameni la nivel mondial, în fiecare an, arată un studiu realizat de un grup de savanţi americani. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carolina de Nord susţin că aceste decese sunt, în mare parte, o consecință a bolilor asociate, care afectează plămânii.
Expunerea la aceste particule nocive provoacă maladii letale, cum ar fi cancerul la plămâni sau bolile de inimă, scrie Huffington Post.
Cercetarea a mai scos la iveală faptul că aproximativ 470 de mii de decese au legătură cu poluarea cu ozon (o formă de oxigen format prin reacţia luminii soarelui cu aerul, care conţine hidrocarburi sau oxid de azot). Acești poluanți cauzează probleme respiratorii şi agravează bolile de inimă.
Cele mai multe decese cauzate de poluare se înregistrează în Estul şi Sudul Asiei, regiuni foarte populate, unde nivelul de poluare este extrem de ridicat.
Savanții mai afirmă că poluarea atmosferică este unul din cei mai importanţi factori de risc pentru mediu și pentru sănătatea publică. Studiul sugerează că îmbunătăţirea calităţii aerului ar duce la creşterea speranţei de viaţă, la nivel mondial.
În timp ce studiile anterioare au demonstrat că schimbările climaterice au un impact major asupra poluării, această cercetare sugerează că de fapt rolul factorilor climaterici în decesele cauzate de poluare este unul neînsemnat. Schimbările climaterice ar provoca, anual în lume, aproximativ 4.000 de decese.
Pentru a putea determina influenţa factorului uman asupra gradului de poluare, cercetătorii americani au comparat concentraţiile aerului din perioada anilor 1850, perioadă pre-industrială, şi cea a anului 2000.
Articole relaționate: