Redactor: Ina Guțu
Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a decis, recent, că firmele nu mai pot patenta genele umane. Până acum aproximativ un sfert din cele peste 22 de mii de gene umane fuseseră brevetate de către anumite companii, aflate în competiție, lucru care împiedică depistarea unor medicamente inovatoare și mai puțin costisitoare. Curtea a decis astfel invalidarea brevetelor existente până acum. Acțiunea Curții deschide calea pentru creșterea competiției privind dezvoltarea unor tratamente și terapii noi pentru mai mult de 4.000 de boli genetice, printre care și distrofie musculară, diferite tipuri de aritmie cardiac, precum și diferite forme de cancer.
Curtea Supremă din Statele Unite a fost solicitată să se pronunțe după ce compania Myriad Genetics a izolat şi a patentat genele ce predispun femeile la cancer la sân sau cancer ovarian. Cel mai recent caz, cel al actriței Angelina Jolie, care a fost identificată cu un risc major de cancer la sân şi ovarian, în urma testului Myriad, și care a decis să facă o dublă masectomie.
Judecătorii americani au decis astfel că ADN-ul uman este rezultatul naturii, deci, nu este eligibil pentru a fi patentat.
Autoritățile judecătorești au hotărât însă că ADN-ul artificial poate fi supus legilor privind proprietatea intelectuală, astfel că brevetele în acest domeniu nu au fost anulate.
Decizia curții va face ca pe viitor pacienții să aibă acces la teste genetice la prețuri competitive, iar oamenii de știință vor fi liberi să experimenteze fără teama de a fi dați în judeată, scriu jurnaliștii Huffington Post.
Articole relaționate: