Autor: Natalia Nicoreanu

Ministerul Sănătății scoate la mezat clădirile pe care le are în gestiune. Recent, Agenția proprietății publice, a inclus în lista bunurilor supuse privatizării, o clădire a Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, la propunerea ministerului. Cei drept, este vorba de un bloc ridicat în perioada sovietică, dar care nu a fost finalizat nici până în ziua de astăzi.

Pe pagina web a Agenției proprietății publice, la rubrica „bunuri supuse privatizării” apare Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. La prima vedere ar reieși că se vinde spitalul, dar nu este chiar așa. Am telefonat la Direcția privatizări unde am aflat că este vorba de o clădire nefinalizată, care nu este în imediata apropiere a instituției medicale (aflată pe bd. Ștefan cel Mare), dar este situată pe strada Testemițanu.  

„Construcția Spitalului de Traumatologie și Ortopedie de pe strada Testemițanu nu este finalizată, nu a fost dată în exploatare și niciodată nu a funcționat ca spital. Ea se numește așa pentru că așa figurează la Cadastru. Clădirea a fost recent inclusă în lista bunurilor publice supuse privatizării la propunerea Ministerului Sănătății. Este un obiect nou care încă nu a fost expus la licitație”, susține Alina Boțoc, șefa Direcției  de privatizare a Agenției proprietății publice.

Directorul interimar al Spitalului de Traumatologie și Ortopedie, Viorel Vetrilă, susține că nu știa despre faptul că Ministerul Sănătății a scos clădirea la vânzare. Managerul spune că această construcție, care este la balanța instituției pe care o conduce, a fost ridicată încă anii ’80, iar lucrările de finalizare au intrat în impas.

„Din informațiile pe care le am, eu știu că în această clădire urmau să fie transferate secțiile de combustie și chirurgie septică, dar trebuiau să mai fie construite clădiri. Între timp a venit un alt director, a luat sfârșit Uniunea Sovietică, bani nu erau, cum nu sunt nici acum și s-a ajuns la starea în care este. Copacii deja sunt mari. Este clădirea noastră pe care nu putem să o finalizăm”, susține Viorel Vetrilă.

█ Liberalii din nou la Curtea Constituțională. Deputații au contestat legalitatea privatizării Spitalului „Toma Ciorbă” și Spitalului de Traumatologie și Ortopedie 

Într-adevăr, copacii sunt mari, iar în zonă a crescut o adevărată pădure de arbuști și buruieni. Ne-am convins de acest lucru mergând la fața locului. Mai mult, clădirea, care are șase nivele este înconjurată de gunoaie și materiale de construcție aruncate acolo, cel mai probabil de chișinăuienii care-și fac reparație acasă. În asemenea hal a ajuns o clădire a statului care se dorea a fi un spital.

Director interimar al Spitalului de Traumatologie și Ortopedie, Viorel Vetrilă, susține că nu știa despre faptul că Ministerul Sănătății a scos clădirea la vânzare. Managerul spune că această construcție, care este la balanța instituției pe care o conduce, a fost ridicată încă anii ’80, iar lucrările de finalizare au intrat în impas.

„Din informațiile pe care le am eu știu că în această clădire urmau să fie mutate secțiile de combustie și chirurgie septică, dar trebuiau să mai fie construite clădiri. Între timp a venit un alt director, a luat sfârșit Uniunea Sovietică, bani nu erau, cum nu sunt nici acum și s-a ajuns la starea în care este. Copacii deja sunt mari. Este clădirea noastră pe care nu putem să o finalizăm”, susține Viorel vetrilă.

█ Liberalii din nou la Curtea Constituțională. Deputații au contestat legalitatea privatizării Spitalului „Toma Ciorbă” și Spitalului de Traumatologie și Ortopedie 

Într-adevăr, copacii sunt mari, iar în zonă a crescut o adevărată pădure de arbuști și buruieni. Ne-am convins de acest lucru mergând la fața locului. Mai mult, clădirea, care are șase nivele este înconjurată de gunoaie și materiale de construcție aruncate acolo, cel mai probabil de chișinăuienii care-și fac reparație acasă. În asemenea hal a ajuns o clădire a statului care se dorea a fi un spital.

Directorul interimar al Spitalului spune că și-ar dori ca această clădire să fie ori finalizată, ori vândută. Și asta pentru că actualul sediu al Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie este clădirea primului spital al Zemstvei, care la anul va împlini 200 de ani de la fondare. Este o clădire veche, care are nevoie de investiții continue.

„Propunerile noastre au fost ca atunci când se dorea să fie reorganizat spitalul să se identifice resurse pentru finalizarea clădirii. Până a veni eu în funcție a fost și un plan cum puteau fi amplasate secțiile acolo. În condițiile în care este acum spitalul, (s-a micșorat numărul de paturi) putem fi transferați acolo cu o activitate cu mult mai bună. Dar bani nu sunt. Dacă cineva o cumpără și de banii ăștia se face o reorganizare a spitalului sau o altă clădire cu alte condiții, sau aici se va face ceva bun, atunci ar fi foarte bine”, ne-a spus Viorel Vetrilă.

█ „Suntem deprinși cu promisiuni”. Centrul de Combustie fără echipamente moderne, deși ministrul Sănătății a promis la începutul anului 

Ne-am întrebat cât ar costa această clădire și câți bani ar putea obține statul de pe urma vânzării acesteia, dar ni s-a spus că aceste informații nu se cunosc încă. „Acest obiect nu a fost deocamdată evaluat și nu știm când anume va fi supus vânzării. Acest termen nu poate dura ani, dar jumătate de an s-ar putea prelungi. Urmează să fie efectuate toate procedurile necesare de către companiile care se ocupă de evaluare și măsurare. Nu știm nici ce suprafață are. Abia după ce vom avea tot pachetul de acte necesar îl vom putea scoate la vânzare și anunța licitația”, ne-a comunicat  Alina Boțoc, șefa Direcției de privatizare a Agenției proprietății publice.

Am trimis o solicitare și la Ministerul Sănătății în care întrebam ce a stat la baza acestei decizii de a scoate la vânzare clădirea și cu ce sumă de bani speră să fie adjudecată construcția. Până în momentul publicării materialului nu am primit niciun răspuns.

Precizăm că Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie are 200 de paturi.

 

 Articole relaționate:

Spitalele Toma Ciorbă și cel de Traumatologie și Ortopedie ar putea fi vândute în orice moment. Terenurile pe care se află acestea au fost scoase la privatizare, iar directorii nu știu ce urmează 

Ministerul Sănătății intenționează să preia în gestiunea sa toate spitalele administrate în prezent de Căile Ferate ale Moldovei 

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații 

Ministerul Sănătății nu se grăbește să prezinte Parlamentului Strategia de reformare a sistemului de sănătate