Autor: Natalia Nicoreanu

Unele preparate destinate copiilor diagnosticați cu diabet insipid lipsesc cu desăvârșire din farmacii. Disperați, părinții spun că deschid aproape zilnic ușile apotecilor în speranța că vor putea primi medicamentul. Este și cazul Alexandrei Moisei din Capitală care are un fiu dependent de un preparat care are în componența sa substanța activă „desmopressinum”. Copilul are probleme grave în cazul în care nu-l administrează.

Acum patru ani, singurul fiu al familiei Moisei a fost diagnosticat cu diabet insipid. Boala este caracterizată prin sete intensă și urinare frecventă. De atunci, adolescentul, care are acum 14 ani, este dependent de spray-uri-le care au substanța activă numită „desmopressinum”. Doar cu ajutorul lor, el poate duce o viață normală. Mama adolescentului, Alexandra, povestește că în toți acești ani a avut mereu probleme cu accesibilitatea acestor preparate compensate, care efectiv, dispăreau periodic din farmacii.

„Avem această problemă în fiecare an. Nu se găsesc medicamentele de care avem nevoie. Sunt în jur de 300 de bolnavi în toată țara și chiar nu poate fi rezolvată această problemă?” se întreabă indignată Alexandra Moisei.

Femeia afirmă că fiul său administrează acest preparat de trei ori pe zi, iar asta înseamnă cu un flacon îi ajunge doar pentru o săptămână. „Merg o dată pe lună la medic și primesc rețetă pentru patru flacoane. Dacă nu-și ia medicamentul la vreme, copilul consumă foarte mult lichid – peste 14 litri de apă pe zi și tot atât de des se urinează. La fiecare două minute copilul merge la toaletă. După asta încep dureri de cap, slăbește, apa scoate tot din organism. Am trecut prin asta și nu vreau să mai ajungă copilul în această stare. El se trezește noaptea la fiecare două-trei minute și nu-și dă seama unde se duce.  Am avut momente când copilul a spus că vrea să-și pună capăt zilelor, că nu mai vrea să trăiască”, spune Alexandra cu voce tremurândă.

█ Un medicament care a lipsit mai mult timp din farmacii a reapărut, dar nu în toate

Mama povestește că nu o dată a sesizat autoritățile despre această problemă și chiar, susține că a deschis ușa Ministerului Sănătății, doar că medicamentele lipsesc în continuare din farmacii. „Am ajuns cu această problemă și la Ministerul Sănătății, acum doi ani. Problema a fost rezolvată pentru o perioadă și iar a reapărut”, ne-a comunicat Alexandra Moisei.

A reapărut recent, iar în disperare și frică de a nu ajunge într-o situație similară celei prin care a trecut, mama a apelat redacția Sănătate INFO. Am telefonat la farmacia ATM Buiucani, unde am primit următorul răspuns: „Nu avem preparatul Minirin și nici Desmop. Am avut aceste medicamente, dar pe 26 iunie s-au terminat. Sunt la Cantemir 16 flacoane și vrem să mergem acolo ca să rezolvăm problema doamnei Moisei”, susține Elena, șefa farmaciei. 

După câteva telefoane și mai multe întrebări pe care le-am adresat, problema Alexandrei a fost rezolvată. S-au găsit câteva flacoane cu preparat la o farmacie din sectorul Ciocana, iar cel puțin pentru următoarea perioadă, mama spune că va dormi liniștită.

Din discuțiile cu șefa farmaciei ATM Buiucani am aflat că această problemă reapare periodic. „Nu știu din ce motiv și cum a fost făcută distribuirea și de ce în primul trimestru noi am primit numai 104 flacoane. Tot timpul nu ne ajunge cantitatea pe care o solicităm și nu am idee de ce. Insulină este atât cât trebuie și chiar mai mult, dar desmopresinum nu ajunge, chiar dacă facem comanda corect, după numărul de pacienți”, ne-a comunicat farmacista.

Farmacista a ținut să precizeze că, în încercarea de a soluționa această problemă, a contactat compania farmaceutică care a câștigat licitația de distribuire a preparatului Desmop. „Am sunat la firma importatoare care este Dita EstFarm și ei mi-au spus: Dna. Elena, avem acest preparat și putem să vi-l dăm, dar nu este acordul cine o să plătească. Aceste preparate trebuiau să le plătească Compania de Asigurări, dar din luna martie nu s-a clarificat absolut nimic cine o să plătească. Acum s-a hotărât ca să plătească nu CNAM-ul, dar Agenția Medicamentului. Din acest motiv s-a complicat această problemă. Firma mi-a spus: „treziți-i pe cei de la Agenția Medicamentului”. Noi nici cu o firmă nu ne-am achitat pentru primul trimestru pentru antidiabetice”, a conchis șefa farmaciei.

█  În Moldova lipsesc medicamentele vitale pentru cardiaci. Farmaciștii le sugerează bolnavilor să le cumpere din regiunea transnistreană 

Și reprezentanții companiei farmaceutice ne-au confirmat declarațiile farmacistei. „Preparatul Desmop, este un preparat moldovenesc, iar noi am câștigat licitația de distribuire a acestuia în instituțiile medicale. Vom livra acest preparat conform contractului de câștigare a licitației atunci când vom avea actele de la Agenția Medicamentului. Urmează să primim niște acte de la Agenție în urmă cu schimbarea plătitorului. Înainte se preconiza că plata va fi efectuată de către instituția medico-sanitară respectivă, după care s-a schimbat plătitorul, acesta va fi Agenția Medicamentului și evident până nu avem anexa la contract cu datele plătitorului noi nu putem efectua livrarea”, ne-a comunicat reprezentantul companiei Dita EstFarm.

Am contactat și reprezentanții Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pentru a vedea cum poate fi soluționată această problemă. Într-un răspuns pe care l-am primit la redacție instituția ne anunță că preparatul Minirin spray nazal are toate actele necesare pentru a fi distribuit în farmacii și că ultimul import a avut loc în noiembrie 2015. Totodată, responsabilii de la Agenție afirmă că, cităm: „AMDM nu deţine pârghii legale pentru a impune importul unor medicamente, însă duce tratative cu producătorii și distribuitorii în vederea importului de produse necesare, de calitate și inofensive”, scrie în răspuns.

În ceea ce privește livrarea medicamentului Desmop în farmaciile din instituțiile medicale, AMDM ne-a sugerat să așteptăm până luni, atunci când vom primi un răspuns.

De cealaltă parte, Compania Națională de Asigurări în Medicină susține că aceste preparate nu sunt în lista medicamentelor compensate de către instituție, dar sunt finanțate din bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătății, în cadrul programului național de diabet.

Am expediat o solicitare în adresa Ministerului Sănătății pentru a afla detalii privind lipsa acestor medicamente pentru diabetici, deocamdată însă nu am primit niciun răspuns.

În Moldova sunt înregistrate cinci denumiri comerciale de medicamente care au în compoziție substanța activă „desmopressinum”. Preparatul este un antidiuretic și ajută la reducerea cantității de urină produsă de rinichi. Este folosit în tratamentul diabetului insipid care provoacă sete extremă și producerea continuă de cantități mari de urină diluată. Poate provoca urinare involuntară în timpul nopții. Pierderea masivă de lichide din organism provoacă stări de oboseala, amețeli, uscăciunea gurii și a pielii, dar și constipație.

Precizăm că potrivit Centrului Național de Management în Sănătate, în 2015, în țara noastră erau 369 de copii diagnosticați cu diabet zaharat. Dintre aceștia, 337 erau insulino-dependenți. 

 

 Articole relaționate:

Noi responsabilități pentru spitale. Acestea sunt obligate să raporteze lunar asigurarea cu medicamente

Spitalele taie din medicamente, din cauza bugetului auster 

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale