Autor: Elena Cioina

Republica Moldova e una dintre cele 18 țări din Europa, cu povară înaltă a tuberculozei. Chiar și așa țara noastră a înregistrat cele mai mari progrese în profilaxia ei în ultimii 10 ani. Însă, preț de aproape 15 de ani de când există programe naționale pentru controlul maladiei, autoritățile au reușit să reducă numărul de îmbolnăviri de la 5.632 de cazuri înregistrate în 2005 la aproape 3.600 în 2015.

Specialiștii în domeniu spun că e un progres destul de mare având în vedere că atunci, în 2005, în Moldova se înregistrau cei mai mulți bolnavi de la declararea independenței țării (134 de persoane la 100 de mii de locuitori).

Din aceste considerente, Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, TB și Malariei a desemnat țara noastră cea mai potrivită pentru a-și împărtăși experiența cu alte state din regiune și din Asia Centrală în ceea ce privește controlul maladiei. Asta înseamnă că specialiștii moldoveni în domeniu pot ajuta state precum Georgia sau Azerbaidjan la elaborarea politicilor, strategilor și programelor naționale privind profilaxia și controlul TB.

Ceea ce a reușit Moldova în ultimii 15 ani de aplicare a programelor în domeniul tuberculozei este să aducă serviciile medicale, dar și cele sociale mai aproape de bolnavi. Acest lucru a fost posibil datorită finanțărilor obținute de la Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, TB și Malariei, dar și a specialiștilor din organizațiile neguvernamentale, precum și din sistemul de sănătate care s-au implicat în tot acest proces.

La modul practic programele de profilaxie și control a TB înseamnă, în primul rând, posibilități de diagnosticare a pacienților într-o perioadă mult mai scurtă de timp. De exemplu, acum specialiștii pot diagnostica TB timp de două ore și nu timp de două luni, cum se întâmpla acum patru ani. Acest lucru este foarte important pentru ca un bolnav să primească din start tratamentul corect, în funcție de forma de TB de care suferă.

Ceea ce s-a mai reușit până acum este schimbarea modelului de tratament. Pacienții cu tuberculoză clasică sau sensibilă se pot trata în condiții de ambulator, adică acasă, fără să fie nevoiți să stea în spital luni întregi, alături de pacienții gravi, care chiar au nevoie să fie supravegheați. Astfel, este evitată infectarea cu forme de TB rezistente.

Moldova a mai reușit să asigure cu pachete alimentare pacienții cu TB care urmează tratamentul cu mare strictețe, or, se știe că alimentația reprezintă unul dintre elementele cheie pentru însănătoșire.

Datorită acestor măsuri, în fiecare an numărul îmbolnăvirilor este în descreștere, la fel ca și numărul deceselor. Totodată, este în creștere aderența la tratament, ceea ce înseamnă că numărul pacienților care nu abandonează medicația este mai mare.

Chiar dacă a înregistrat o serie de progrese, încă suntem în lista țărilor cu o incidență înaltă a maladiei. În nota cu argumente a noului program de control a tuberculozei se spune că provocările care amenință să anuleze o parte din succesele de până acum în controlul maladiei sunt determinate de costurile financiare înalte pentru asigurarea cu medicamente antituberculoase și severitatea epidemiei tuberculozei din Republica Moldova, condiţionată de multiplele probleme sociale și economice cu care se confruntă pacienții şi familiile acestora.

Principalele necesităţi ale pacienților cu tuberculoză sunt legate de asigurarea asistenței medicale, suportul social și psihologic, imperios necesare pentru încheierea cu succes a medicației.

Așadar, cum au evoluat lucrurile în domeniul prevenirii tuberculozei în Moldova de la aplicarea primului program și până la cel din urmă, care s-a încheiat în 2015, ce pași concreți au fost realizați, ce am reușit să dezvoltăm în acest domeniu și unde suntem restanțieri. Răspunsurile la toate aceste întrebări vom încerca să vi le oferim în cadrul unei campanii mai ample pe tema tuberculozei, în următoarele săptămâni pe care o puteți urmări pe Sănătate INFO.