Eugeniu Postu, coordonatorul Centrului Comunitar pentru suportul bolnavilor de tuberculoză din raionul Rezina 

Se întâmplă uneori că trebuie să mergem la domiciliul pacienților pentru ca aceștia să administreze medicamentele necesare. În funcție de complexitatea cazurilor echipa se poate afla într-o localitate de la o oră până la trei și chiar patru. Pot fi excepții, când specialiștii lucrează toată ziua în teritoriu. Depinde cine trebuie implicat. Spre exemplu trebuie să analizăm un pacient, care este la evidența la Centrului Comunitar și duce tratament ambulator, vine din locurile de detenție. Cu acesta este mai complicat de discutat, deoarece este un contingent mai specific. Aici e necesar să implicăm polițistul, asistentul social, primarul, etc. Ne străduim ca între pacienți și echipa multidisciplinară să fie o comunicare strânsă. Mai depinde și de  caracterul omului. Cu un pacient psihologul poate vorbi mai puțin, cu altul e nevoie de mai mult timp. Dacă sunt cazuri când persoana se eschivează sau întrerupe tratamentul și nu se prezintă de câteva ori la Centru  își ia pastilele, noi imediat ne sesizăm. Dacă un pacient întrerupe tratamentul nu e bine, deoarece tuberculoza devine rezistentă.  

Cel mai des întrerup tratamentul pacienții care merg la muncă peste hotare, cei care știu puțin despre tuberculoză și despre importanța unui tratament complet și supravegheat, dar și despre intoleranța la medicamente. Tratamentul fiecărui pacient este analizat individual. În ultimii ani în Rezina nu avem cazuri când pacienții renunță la tratament. Dacă îi aduci argumentele necesare, atunci nu este greu să-l convingi să se trateze. 

Atunci când descoperim o persoană care are tuberculoză examinăm și grupul de risc, adică persoanele cu care a fost în contact, rudele, etc. Aceștia sunt chemați la controale sub diverse pretexte. Aici intervine medicul de familie. Sstabilește câte persoane fac parte din acest grup și cine sunt acestea. Acum, Centrul Comunitar din Rezina deservește în total pe raion 39 pacienti. Dintre aceștia, pentru patru persoane care nu pot să se deplaseze la Centru, echipa se duce la domiciliu.

De asemenea, mergem acasă la bolnavii care nu se pot deplasa, din varii motive, ori de câte ori trebuie să-și ia pastilele. În sate, acești pacienți sunt deserviți de către Centrele de Sănătate, dar dacă sunt cazuri mai complicate și apar probleme ne implicăm și noi. În mare măsură ne deplasăm des în localități. Chiar dacă tratamentul pacienților decurge bine, mai participăm și la diverse ședințe ale consiliilor locale, discutăm cu primarii și solicităm ajutoare.  

Vreau să spun că noi lucrăm și cu preoții foarte bine. Ei sunt foarte responsabili. O dată în an facem seminare numai cu ei pe tema tuberculozei. Poliția, de asemenea,  se implică bine. Am avut cazuri când cineva s-a apucat de tratament, dar a plecat în altă localitate. Cu ajutorul poliției am reușit să identificăm persoana pentru ca aceasta să ducă tratamentul la bun sfârșit. 

Pacienții cu TB de la Centrul Comunitar Rezina au acces la tratament complet, ei sunt strict monitorizați și consiliați. Aceștia primesc ajutor financiar prin intermediul AFI - Centrul de Sănătate și Dezvoltare Comunitară  Act for Involvement, tichete alimentare din fondurile CNAM-ului, la fel și din cadrul soldurilor disponibile ale APL-urilor. Copiii din familiile TB sunt susținuți de către echipele de voluntari a Centrului nostru de la RezinaPentru că ne implicăm în toate aceste activități, la Rezina a mai scăzut discriminarea în ultimii ani. Totuși, tuberculoza rămâne o problemă care necesită atenția specialiștilor în domeniu.