Unii medici ginecologi acceptă să examineze femeile în stil englez: culcate pe o parte. O poziție care este mai puțin jenantă și care revoluționează relația dintre pacientă și ginecolog. Martin Winckler, un medic francez, care ține de aproape 10 ani un blog gratuit cu informații medicale despre contracepție și ginecologie, a publicat în 2009 romanul „Corul femeilor”. Această carte, devenită în scurt timp bestseller mondial, e istoria unei stagiare la ginecologie, ambițioasă, nerăbdătoare să facă operații chirurgicale foarte complicate și disperată pentru că e obligată să petreacă șase luni într-o unitate medicală mică specializată în sănătatea femeilor, ghidată de un medic bărbos și brutal, care nici măcar nu este ginecolog, ci medic de familie.

„Culcați-vă cu picioarele îndoite”

În roman, inspirat din experiența lui Martin Winckler, e prezentată o scenă în care medicul îi cere stagiarei (internei) sale (îmbrăcată în blugi) să se urce pe masa de consultație.

„ – Culcați-vă cu picioarele îndoite. 

Îl privesc nedumerit.

-      În decubit lateral stâng, adaugă el zâmbind.

-      A!

Îl ascult fără a-l scăpa din ochi. El înconjoară masa, se oprește la spatele meu și se apleacă. Pentru a-l vedea, trebuie pur și simplu să întorc capul.

-      În Anglia, femeile sunt examinate în această poziție deja de mult timp. Pe parcurs, ea a început să fie numită poziția engleză.”

Medicul intenționează să îi demonstreze internei că această poziție are avantajele sale, iar principalul scop este să înlăture starea de jenă a pacientelor. Unele femei nu sunt intimidate atunci când urcă pe scaunul ginecologic, își desfac coapsele și își au vaginul la câțiva centimetri de capul medicului. Altele, și vorbim aici de un număr foarte mare de  femei, nu se simt în largul lor.

A nu mai fi „expusă” în fața ginecologului

După lectura romanului lui Martin Winckler, Borée, și el medic și blogger francez a fost impresionat de consultația ginecologică în stil englez. Pe blogul său, el menționează că poziția cu picioarele îndoite descrisă în carte nu este chiar cea pe care o utilizează el. El preferă o poziție aproximativă, dar mai stabilă, mai confortabilă pentru pacientă și probabil,  mai puțin jenantă (pacientei nu i se mai creează impresia că „oferă coapsele sale”).

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.