Autor: Irina Papuc

Comisia Națională de Integritate verifică dacă directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci când a semnat noua listă a medicamentelor compensate. Mircea Buga este bănuit că ar fi implicat într-un conflict de interese, după ce în Parlament s-a vorbit despre faptul că în noua listă au fost adăugate preparate care sunt introduse în țară exclusiv de firme ce ar aparține rudelor de gradul I ai șefilor de la Ministerul Sănătății.

Decizia de inițiere a procedurilor de control în privința lui Mircea Buga a fost făcută publică acum câteva zile. Membrii Comisiei de Integritate precizează că urmează să stabilească dacă a existat un conflict de interese atunci când directorul CNAM și-a pus semnătura pe noua listă a medicamentelor compensate. Documentul a fost aprobat în luna aprilie, dar a intrat în vigoare cu o lună mai târziu. Atunci mai mulți oameni s-au plâns că nu mai găsesc la farmacii medicamentele cu care s-au obișnuit de ani de zile.

Acum o lună deputatul comunist Oxana Domenti a cerut explicații în plenul Parlamentului de la ministrul Sănătății de ce anumite medicamente pentru cardiaci au dispărut și au fost înlocuite cu altele, care ar fi importate de un singur agent economic. Acesta ar fi o rudă de gradul I a unui oficial de la Ministerul Sănătății, a declarat atunci deputatul comunist.

Contactat de SănătateINFO, directorul CNAM, Mircea Buga nu a precizat dacă a favorizat sau nu un anumit agent economic, însă susține că va oferi Comisiei tot suportul informațional de care va avea nevoie în procesul examinării. Totodată, în opinia directorului CNAM este vorba doar de o activitate de rutină a CNI, lăsând să se înțeleagă că nu este deranjat de acest lucru. CNI are la dispoziție trei luni pentru a demonstra dacă Mircea Buga a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese.

 

Articole relaționate:

Oxana Domenti: Oficialii de la Ministerul Sănătății favorizează firme farmaceutice ale unor rude 

CNI constată că ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese