Redactor: Tatiana Povar
Epuizare emoţională, înclinaţie spre cinism, indiferenţă faţă de pacienţi – vă par familiare aceste simptome? Acestea pot semnaliza sindromul profesional ,,burn-out”. De altfel, studiile arată că este cel mai frecvent întâlnit sindrom la medici. Răspunzătorii de rezidenţi însă oferă sfaturi care te-ar ajuta să eviţi acest sindrom, pentru a obţine mai multă satisfacţie de la munca pe care o depui.
Studenţii şi rezidenţii viitori medici sunt mult mai predispuşi la sindromul ,,burn-out”, depresie şi oboseală în comparaţie cu colegii care au ales alte domenii de activitate, relatează un studiu recent Academic Medicine.
Ana Piotrowski, doctor în medicină, şeful rezidenţilor psihiatri de la Universitatea din Chicago afirmă că ,,Un an de rezidenţiat poate fi extrem de copleşitor şi intimidant pentru un viitor medic. Majoritatea dintre aceştia declară că au senzaţia ,,de explozie”, medicina se transformă în rutina zilnică, dispare entuziasmul şi satisfacţia în muncă”. Doamna doctor, declară că soluţia ar fi să se ofere posibilitatea de relaxare şi odihnă, cu schimbarea activităţilor.
█ Mii de rezidenți, în grevă, deoarece sunt nemulțumiți de lefurile pe care le primesc
De aceeaşi părere este şi Tina Shah, doctor în medicină, responsabilă de rezidenţii de la Asociaţia Americană de Medicină din Chicago: ,,Am încercat să nu mă izolez atunci când mă simţeam ,,burn-out”. Din contra, comunicam cu colegii mei despre asta, pentru că ei înţelegeau cel mai bine prin ce treceam. Atunci când eram bine motivată, exerciţiile fizice mă ajutau să trec mai uşor de momentele de ,,explozie”. E foarte bine să ai un hobby în afară de medicină, ajută foarte bine să-ţi iei gândurile în altă parte, prevenind monotonia. ,,Nu contează care e acesta, fuga, jocurile video, cina cu prietenii, activităţile adiţionale te fac să treci peste stresul de la muncă”, a mai adăugat T. Shah.
,,Este important să acceptaţi faptul că sunteţi totuşi un om care are necesităţi, dorinţe în afară de medicină”, a spus Piotrowski.
Pentru prevenirea sindromului ,,burn-aut”, multe universităţi şi programe de management pentru rezidenţi investighează şi implementează variate instruiri şi lecţii practice pentru medicii care uită să îşi prioritizeze propria persoană. Aceştia sunt învăţaţi cum să îşi stăpânească emoţiile şi cum să îngrijească de sine. În ţările dezvoltate există programe de restabilire fizică şi mentală speciale, adresate spre ameliorarea calităţii îndeplirii lucrului de către personalul medical.
Dacă stresul este un factor inevitabil, sindromul ,,burn-out” - da. De multe ori fiecare persoană are modul său personal prin care evită această stare extremă, dar nu trebuie să ne fie frică să cerem ajutor, să recunoaştem că suntem oameni şi avem anumite necesităţi.
,,Sindromul burn-out este periculos nu numai pentru medici, dar şi pentru pacienţi. Atunci când tu eşti un student sau rezident extenuat şi nefericit nu poţi să acorzi asistenţa medicală corespunzătoare pacientului, de aceea trebuie să reacţionaţi la timp acordând prioritate propriei persoane.”
█ Articole relaționate:
La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator