Autor: Irina Papuc
Copiii din Republica Moldova, care au nevoie de transplant vor trebui să aștepte cel puțin doi ani pentru ca să beneficieze de un organ nou. Acum experții moldoveni nu sunt gata să înceapă transplantul pediatric, din cauza mai multor probleme. Până atunci, unica șansă pentru micuți este să primească tratament de substituție.
Cazul Victoriței Creangă, fetița care a fost vindecată de ciroză hepatică după ce a fost supusă unei operații de transplant la București este unic în Republica Moldova. În afară de ea mai așteaptă o operație salvatoare aproape 30 de copii. Cea mai mare parte dintre ei suferă de maladii ale sângelui, astfel că singura soluție în cazul lor ar fi un transplant medular. Totodată, în lista persoanelor de așteptare la Agenția de Transplant care suferă de insuficiență renală și au nevoie de un rinichi se află opt copii.
Donatorii pentru micii pacienți, o mare problemă
Chirurgii spun că nu-și pot asuma, deocamdată, o responsabilitate atât de mare. „Haideți să punem pe roate întâi transplantul renal și de ficat pentru maturi. Când vom realiza suficiente transplanturi și vom fi gata vom efectua și operații la copii. Este o procedură mult mai complicată, având în vedere și faptul că un copil are nevoie de un organ de dimensiuni similare”, explică șeful echipei de chirurgi specializați în transplant, Vladimir Hotineanu. Medicul precizează că numărul copiilor care au nevoie de un alt organ pentru a supraviețui este cu mult mai mic decât cel al adulților, de aceea problema încă nu este considerată una acută.
Transplantul pediatric este, în condițiile Republicii Moldova, o chestiune de viitor, susține și directorul adjunct al Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc. „Transplantul pediatric are particularitățile sale. Pe de o parte este cu mult mai complicat. Grupul de chirurgi trebuie să posede experiență în transplantul pentru copii, iar noi nu-i avem. Pe de altă parte copiii nu pot primi un organ de la un adult. Există cazuri, însă foarte rare când organismul unui tânăr în vârstă de 14 ani poate accepta organul. Unica soluție este prelevarea organului de la un donator cadaveric”, a precizat Grigore Romanciuc. Acest subiect însă este considerat în continuare de către rudele decedaților unul tabu, aceștia evitând de cele mai multe ori să-și dea acordul pentru prelevare. Cel mai optimist termen pentru startul operațiilor de transplant la copii în Moldova este de doi ani, afirmă Romanciuc. Potrivit lui, acum pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi se află opt copii. Altă soluție decât tratamentul de substituție și anume procedurile de hemodializă în cazul lor nu există.
Radioterapie în loc de transplant
La fel ca ei, și cei aproape 20 de copii de la Institutul Oncologic, care suferă de diverse afecțiuni ale sângelui, sunt tratați prin radioterapie. În cazul lor, salvarea ar fi un transplant de măduvă osoasă, însă și aici există anumite probleme. Autoritățile din Sănătate au inițiat un proiect cu suportul Guvernului Austriei, care prevedea realizarea mai multor obiective, printre care și lansarea transplantului medular în 2014. Deși ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și-a exprimat de mai multe ori încrederea că acest termen este unul real, medicii au altă părere.
„Prima etapă din proiect a constituit-o instruirea personalului medical. Am trimis mai mulți specialiști care au făcut acolo stagii de jumătate de an. La a doua etapă a fost deschis un centru de instruire pentru copiii bolnavi de leucemie. Pentru implementarea ultimei etape – cea de lansare a transplantului propriu-zis este nevoie de bani, pe care încă nu-i avem”, a declarat pentru SănătateINFO, directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat. El afirmă că pentru procurarea utilajului și dotarea secției de transplant medular mai este nevoie de 30 de milioane de lei. Astfel, copiii care suferă de leucemie sau de alte afecțiuni ale sângelui și au nevoie de transplant sunt tratați doar cu ajutorul radioterapiei. Irina Plaschevici, șefa secției Hematologie pentru copii, susține că tratamentul actual este suficient. Un astfel de transplant în străinătate costă de la 70 până la 100 de mii de euro.
Articole relaționate: