Redactor: Tatiana Povar
Mini-frigiderul portabil izobar, inspirat dintr-o invenţie a marelui fizician Albert Einstein, acum mai bine de un secol, este prevăzut să păstreze vaccinurile sensibile la temperatură pe distanţe mari și în cele mai îndepărtate regiuni ale planetei, scrie The Guardian.
Will Broadway, este absolvent al facultăţii de Industrie, design şi tehnologie Universităţii din Loughborough din Marea Britanie. El a adaptat un sistem portabil de răcire care ar putea salva milioane de vieţi în ţările în curs de dezvoltare. Tânărul absolvent a creat sistemul izobar pentru lucrarea sa de diplomă. El a fost motivat să facă acest lucru, după ce a aflat că vaccinuri valoroase pentru viața și sănătatea oamenilor se pierd din cauza că nu este respectat ,,lanţul de frig” pentru păstrarea şi transportarea lor, mai ales în regiunile cu acces dificil.
Înainte de a-şi începe lucrarea, Broadway a călătorit timp de şapte luni prin Cambodia, China, Hong Kong şi Vietnam unde a observat dificultăţile întâmpinate de lucrătorii sistemului medical în păstrarea și transportarea în siguranţă a vaccinurilor către populaţia care are nevoie de ele.
Programele naţionale de imunizări în ţările respective nu corespund standardelor internaționale privind păstrarea lanțului de frig pentru transportul vaccinurilor. De obicei, se folosesc pungi cu gheaţă care nu au capacitatea de a menţine o temperatură constantă, iar temperatura mai scăzută, de asemenea, duce la deteriorarea preparatelor.
În 2015, de exemplu, a eşuat imunizarea de rutină pentru aproximativ 19,4 milioane de copii din întreaga lume. 60% dintre aceştia sunt din ţările sărace. Cercetătorii susţin că aproximativ 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate prin îmbunătăţirea sistemului global de imunoprofilaxie.
Tânărul specialist, care a inventat sistemul frigorific reîncărcabil, s-a inspirat de o invenţie de-a lui Einstein din anul 1929. Dispozitivul păstrează temperatura scăzută fără electricitate, are nevoie doar de o sursă de căldură pentru a se declanşa reacţia chimică. Temperatura obţinută în interiorul dispozitivului este de la 2 până la 8 grade Celsius. Efectul termic durează până la 6 zile, după care poate fi reîncărcat timp de o oră, folosindu-se electricitatea sau gazul propan.
Pentru invenția sa, Broadway a obţinut premiul James Dyson, de 2000 de lire sterline şi intenţionează să folosească banii pentru a crea prototipuri asemănătoare şi a-şi patenta ideea. ,,Sunt foarte mulţumit de faptul că tehnologiile pot aduce un mare folos societăţii. Marea invenţie a lui Einstein a fost uitată cu timpul, fiind înlocuită cu răcirea electrică. Am încrederea să merg mai departe, deoarece sper să aduc un mare beneficiu omenirii”, a mai adăugat proaspătul absolvent.
Invenţia a fost înaintată și pentru concursul intenaţional James Dyson, care va avea loc în octombrie, a cărui premiu pentru ştiinţă şi dezvoltare este de 30.000 de lire sterline.
Jack Lang, profesor la Universitatea Cambridge, co-fondatorul concursului James Dyson 2016 a menţionat: ,,Izobar este o invenţie genială. Este bine pus la punct, complet şi poate rezolva o problemă reală.”
█ Articole relaționate: